Csodás Magyarország: Mesés Hollókő

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 31. 08:10

A népmesei helyszínnek is beillő Hollókő nem skanzen: élő falu, ahol a helyiek házaik, mesterségeik bemutatásával és mindent átható derűvel mesélnek hagyományaikról

A Cserhát aprócska zsákfalujának felfedezésére gyalogosan induljunk. A pakoló melletti Küszöb Információs Irodában érdemes megváltani a Faluséta belépőjegyet, amely tíz helyszín meglátogatására és kóstolókra is jogosít.

A Faluséta belépőjegy tíz helyszín meglátogatására jogosít

Fotó: 123rf.com

A világörökség részeként számon tartott, alig 400 lelket számláló falu szívét a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom és az Ófalu kontyolt, tornácos, fehérre meszelt meseházikói jelentik, némelyikben meg is szállhatunk. A kézműves házaknál kipróbálható a fazekazás, nemezelés, bőrözés, csuhéfonás. A múltról a Falumúzeum és a népviseleteket őrző Guzsajas ház mesél.

A kézműves házaknál különféle mesterségek próbálhatók ki

Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nkft.

Aki a színpompás öltözékeket a helyieken szeretné megtekinteni, ünnepnapon érkezzen. Hagyományos helyi finomságokat Gazduram Sajtboltjában és a Kalácsos Pékségben kóstolhatunk.

A gyerekek imádni fogják a Holló Jankó Mesejátszóteret és a Palóc Játszóház körhintával, ördöglakatokkal csalogató, népi játszóudvarát. Itt lehet megnézni az Ófalu és a vár legóból épült mását is.

EZT IS LÁTNI KELL!

A falu fölött magasodó, 13. századi várhoz számos legenda fűződik, falai között fegyverkiállítást, középkori helyiségeket rendeztek be, és Csák Máté kincsét is megkereshetjük.

(Fotó: Fehérvári Gyula)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: