Csodás Magyarország: Nyugat-Balaton, a változatosság vonzereje

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 02. 19:11

A romantikus táj mellett a változatosság a vonzereje a Keszthelyi-hegység és a Balaton találkozásánál fekvő, a Kis-Balatont is felölelő vidéknek.

Miért ide?

A sokszínűségből adódóan az aktív és a passzív élményekre, a balatoni strandolásra, no meg a gyógyító vizekben való ellazulásra (Hévízen, Kehidakustányban és Zalakaroson) éppúgy megvan a lehetőség, mint a kiadós túrákra gyalogosan vagy kerékpáron.

Bringatúra a bányában

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Gyenesdiáson a gyerekekkel érkezőket kitüntetett figyelemmel várják, a West-Balaton kártyával ráadásul a nyaralás költségei is csökkenthetők.

 

Mit csináljunk?

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kiállításai kihagyhatatlanok, éppúgy, mint a kertjében a Pálmaház és a Madárpark megtekintése. A hegytetőn trónoló szigligeti vár a felújítását követően ismét látogatható, könnyű túrával a Tátika és a Rezi várának romjai is felkereshetők. Gyerekkel irány a Festetics Imre Állatpark és a Természet Háza Látogatóközpont Gyenesdiáson.

A zalavári Kis-Balaton Bemutatóház kiállítása után nézzük meg a dagonyázó vízibivalyokat is a kápolnapusztai rezervátumban, majd kövessük a Búbos vöcsök tanösvényt a Kányavári-szigeten.

 

Ne hagyjuk ki!

A balatoni panorámát a hegytetőkön magasodó kilátókból (Festetics-, Berzsenyi-, Kitaibel Pál-, Batsányi- és Bél Mátyás-kilátó) és a györöki Szépkilátótól élvezhetjük igazán.

Kányavári-sziget

Fotó: MTÜ

A tó körüli bringázáshoz kerékpárt négy Tourinform-irodában (Keszthelyen, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön) is kölcsönözhetünk. Hullámvasutazni és más adrenalinnövelő élményekért menjünk a zalaszabari Zobori Élményparkba.

Édesszájúak ne hagyják ki a gyenesdiási Bringatanya, a szigligeti Várkávézó és a keszthelyi Tulipán Kávéház díjnyertes fagylaltjait, illetve házias ízvilágú süteményeit.

NEKÜNK TETSZETT

Megfejteni az „elátkozott erdő” titkát a GyenEscape szabadtéri kalandjátékban, agyaggalambot lőni a Sportlőtéren, korongozni a Kerámiaházban, vasat verni Marcell kovácsműhelyében – mindezt Gyenesdiáson.

Megnézni a madarak gyűrűzését a fenékpusztai madármentő állomáson (előzetes bejelentkezéssel).

Tüskevár-rajongóként látni Matula bácsi kunyhóját a Diás-szigeten (előzetes bejelentkezéssel).

(Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: