Csodás Magyarország: Provence-érzés a Balatonnál

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. július 15. 16:54

A Káli-medence több mint egy földrajzi név – életérzés. A magyar Provence-ként emlegetett vidék bájos falvait, tágas rétjeit, szőlő- és mandulaligeteit legjobb biciklivel felfedezni.

A hajdani kisnemesek szépen felújított házai máig őrzik a táj népi építészeti hagyományait. Az apró falvakkal határolt medence nagy részét bejárhatjuk a Káli8-as kerékpáros útvonalon, amely két, Köveskálnál egymásba kapcsolódó körből áll. A különböző kitérőkkel variálható fővonal szinte minden fontos látnivalót érint. Aki szívesen gyalogol, annak a tematikus tanösvényeket is ajánljuk, ezek a legapróbb kincsekre is felhívják a figyelmet.

 

Tó és hegy

A túrák egyike a „kőteknő” természetes központjához, a karsztvizekből és csapadékból táplálkozó Kornyi-tóhoz is elvezet. Igazi madárparadicsom vár itt ránk, s kis szerencsével a közelében lévő ürgelyukak félénk lakóit is megpillanthatjuk.

Hegyestű – egy megkövesedett vulkán belülről

Fotó: MTÜ

Kihagyhatatlan látnivaló a Monoszló mellett őrszemként magasodó Hegyestű félbevágott kúpja, amelynek tetejéről pazarul belátni az egész Káli-medencét. A geológiai bemutatóhelyként működő egykori kőfejtő különlegessége, hogy feltárja látogatója előtt egy több millió évvel ezelőtt működő bazaltvulkán belsejét.

 

Kőtengerek

A vidék jellegzetes képződményeinek számító kőtengerek a hajdani Pannon-tengerben lerakódott homokból születtek.

Kőtenger Szentbékkálla határában

Fotó: MTÜ

A szentbékkállai a leglátványosabb: a ligetes kőháton mintha óriások dobálták voltak szanaszét a hatalmas sziklatömböket. Keressük meg a ház nagyságú ingókövet – a megfelelő helyre lépve rajta megbillenthetjük a gigászi kőtáblát.

Ezt is látni kell!

SALFÖLDI MAJOR: őshonos háziállatok bemutatóhelye; közelben a pálos kolostor erdei romjai.
MOSÓHÁZ: a Kővágóörsöt Kékkúttal összekötő út mentén áll a 19. század elején épült mosóház.
THEODÓRA-FORRÁS: a Kékkút szélén fekvő ásványvízüzem forrásházikójánál feltölthetjük kulacsainkat.

(Fotó: Salföld, 123rf)

 

Gasztrotipp

A környék gasztronómiai központjának számító Köveskálon olyan emblematikus vendéglők hívogatnak, mint a Káli Art Inn, a Mi a Kő, a Megálló vagy a Kővirág.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: