Csodás Magyarország: Ság hegyi vulkántúra

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 16:58

Hollywoodi film vásznain is felbukkan Vas megye különleges tanúhegye, amelynek lábánál az ország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja hozza közelebb minden korosztály számára a tűzhányók titokzatos világát.

Az öt és fél millió éves bazaltvulkánunk, a Ság hegy – amely az Eragon fantasy film egyik díszlete volt a benne kialakított középkori faluval – mellett felépített Kemenes Vulkán Park olyan hely, ahol játszva ismerhetjük meg a tűzhányók működését.

Az épület külső és belső megjelenése is kuriózumnak számít. A szürke beton és a vörös árnyalatú rozsdásított acél már messziről azt sugallja, nem mindennapi helyre érkeztünk.

Kortárs épületben helyezték el a látogatóközpontot

Fotó: Kemenes Vulkán Park / Benkő Sándor

Az ötszintes látogatóközpont mintegy 1000 négyzetméteren kínál számos attrakciót, interaktív módon, szimulátorok és animációk segítségével mutatja be a vulkánok erejét, a gigantikus méretű, szinte percről percre lezajló geológiai változásokat.

Felfedezőterem, Tűzhányóterem, Naprendszer Terem, Verne-kabin, Vulkánszimulációs Terem, Vulkánszínház váltják benne egymást, és nyűgöznek le bennünket lépésről lépésre. Kilátóterméből, legfelül pedig eleven díszletként tárul fel a Ság gyönyörű panorámája, hogy testközelből szemlélhessük az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

Itt mindent megtanulhatunk a vulkánok működéséről

Fotó: Kemenes Vulkán Park / Benkő Sándor

A tanúhegyet érdemes gyalogosan is bejárni. A vulkánparkban tartott tárlatvezetésen és foglalkozásokon kívül geológiai, botanikai és bányásztúrák is indulnak a Ságra. Bazaltját a rómaiaktól kezdve egészen az 1950-es évekig bányászták, ma már védett terület. Tanösvényeit követve a hegy két csonka kúpját és a kráter belsejét is felfedezhetjük.

A tanúhegyet érdemes gyalogosan is bejárni

Fotó: Tourinform Celldömölk

Kóstoljuk meg a vulkanikus talajon termett, savasságával egyedi Ság hegyi borokat és a térség különlegességét, a négy elem esszenciájaként ismert vönöcki Buti pálinkát is.

 

3 hely, amit még látni kell

1. A celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdőben kivételesen szép környezetben csobbanhatunk, a Ság hegy panorámájában gyönyörködve a medencékből.

A medencéből is látható a Ság hegy

Fotó: Vulkán Gyógy- és Élményfürdő

2. A magyar Máriacell – a celldömölki Nagyboldogasszony-templom a máriazelli bazilika mintájára épült 1748-ban. Állandó kiállítás mutatja be az ősi kegyhely több száz éves kincseit: freskókat, kupolaképeket, hálatárgyakat.

3. Egyházashetyén található Kemenesalja híres szülötte, Berzsenyi Dániel egykori szülőháza, ma irodalmi emlékhely és múzeum.

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: