Csodás Magyarország: Szenvedélyes szecesszió

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2020. november 16. 18:26

Szabadon áramló formák, burjánzó ornamentika, színgazdagság – bemutatjuk hatalmas szecessziós örökségünk néhány jellegzetes vidéki épületét és a műfaj egyik fővárosi „szentélyét".

Reök-palota

Magyar Ede legszebb alkotása Szegeden

Fotó: REÖK

Szeged belvárosának egyik ékköve a hazai szecesszió egyedülálló alkotása. Megálmodója, a fiatalon elhunyt Magyar Ede újító eszméivel áthatotta nemcsak a kor építészetét, hanem hatni tudott más művészeti műfajokra is. A katalán Antoni Gaudí lakóházaival rokon épület európai viszonylatban is a legszebbek egyike. Ma mintegy 800 négyzetméteren nyújt otthont kiállításoknak és egyéb kulturális programoknak.

 

Cifrapalota

Gyermekdalban is megörökítették a Cifrapalotát

Fotó: KKJM-archívum

Nemcsak Kecskemét, de az egész ország egyik legismertebb és legdíszesebb épülete, melyet gyermekdalban is megörökítettek. Homlokzatát a színes majolikadíszek határozzák meg, a szecessziós minták pedig a magyar népművészeti motívumokkal keverednek. A múzeumként és rendezvényhelyszínként funkcionáló épület híres Pávás-termének ékessége két Tiffany-üveg-berakásos sárgaréz csillár.

 

Szivárvány Kultúrpalota

Eredetileg mozgóképszínháznak épült

Fotó: Tourinform Kaposvár

A majdnem százéves épület Kaposvár késő szecessziós építményei közül a legszebb. Eredetileg mozgóképszínháznak épült, de 2010-es felújítása után többfunkciós kulturális központtá alakult. Szecessziós díszítése attól egyedülálló, hogy a magyaros motívumokkal az egyiptomi művészet elemei keverednek, tökéletes összhangot alkotva.

 

Havas Boldogasszony-templom

Zebegény főterének ékessége a Kós Károly tervezte templom

Fotó: Cartographia Kft.

A Kós Károly tervezte templom nem csupán Zebegény főterének ékessége, hanem a 20. századi magyar templomépítészet egyedülálló emléke is, melyben a szecessziós jegyek az erdélyi építészeti elemekkel ötvöződnek. Színes üvegablakai szintén Kós tervei szerint készültek, álomszép freskóit Körösfői-Kriesch Aladár, a magyar szecesszió jeles képviselője festette.

 

Róth Miksa-emlékház

Róth Miksa egykori otthona Budapesten

Fotó: Róth Miksa Emlékház

A magyar szecessziós üvegfestészet és mozaikművészet legjelesebb képviselője Budapest leghíresebb épületeinek – Országház, Zeneakadémia, Gresham-palota, Széchenyi fürdő – ólomüveg ablakait és mozaikjait tervezte. Róth Miksa egykori, Nefelejcs utcai otthonában és műhelyében a gyönyörű szecessziós alkotások mellett látható a lakás csaknem sértetlen század eleji enteriőrje is.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: