Csodás Magyarország: Tekerd körbe a Balatont!

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 27. 08:45

Több mint 200 kilométer és rengeteg élmény vár azokra, akik bringával nekivágnak a nagy tókerülő kalandnak. Három napnál kevesebbre nem érdemes tervezni, de a számos látnivaló miatt inkább négy-öt napos túrát javaslunk.

Egyes szakaszokon kiépített kerékpárúton, máshol kis forgalmú közutakon és járdákon tekerhetünk a tó körül. Balatonalmádiban található a Balatoni Bringakörút 0. kilométerköve, de bárhonnan indulhatunk. Idő és erőnlét függvényében kitérőket tenni kimondottan ajánlott! Összegyűjtöttük, hol érdemes megállni egy-egy látnivaló kedvéért.

CSOPAK: Lessük meg a nádas lakóit a Madárles és Csillagvártából. Az Ifjúsági sétány mentén kipróbálhatjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt, a Szent József-gyógyforrásnál pedig megtölthetjük kulacsainkat.

BALATONUDVARI: Szálljunk le a bringáról a műemléki védettséget élvező temetőnél, és csodáljuk meg a titokzatos, szív alakú sírköveket.

BADACSONYTOMAJ: A bringakörút egyik legszebb szakasza. A panorámás Római úton szőlők és borászatok mellett haladunk, érintve az emblematikus Szent Imre-bazalttemplomot.

A tókerülő túra egyik legszebb szakasza Badacsonynál

Fotó: MTÜ

BALATONEDERICS: A neves Afrika-vadász, Nagy Endre trófea- és néprajzi gyűjteménye, az Afrika Múzeum miatt érdemes megállni. A miniszafariparkban zebrák, struccok, dromedárok és kafferbivalyok is élnek.

KESZTHELY: Kortörténeti, hintó-, vadászati és történelmimodellvasút-kiállítások közül lehet választani a Festetics-kastély épületeiben. Ha nincs ennyi időnk, legalább sétáljunk egyet a barokk kastély pálmaházat is rejtő, hatalmas parkjában.

FENÉKPUSZTA: Látnivalói a római kori erődítmény, Valcum romjai, továbbá a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás. Járjuk be a Madarász tanösvényt, majd nézzünk körül a kilátójából is.

FONYÓD: Gyönyörű panoráma nyílik a túlparti hegyekre a Vár-hegyen és a Sipos-hegyen álló két kilátóból. Utóbbiból tiszta időben Keszthelytől Keneséig szinte a tó egészét látni.

BALATONBOGLÁR: Kapaszkodjunk fel a Várdomb csúcsán álló, látványos Gömbkilátóhoz. Ugyanitt kalandparkot is találunk bobpályával és minden korosztály számára élvezhető drótkötélpályákkal.

A Csodás Magyarország magazinban megjelent térképes cikk

Fotó: Csodás Magyarország 2020/4. szám

BALATONSZÁRSZÓ: Modern kiállítással idézi meg a költőt a József Attila-emlékház, a fejhallgatókból a versei szólnak színészóriásaink tolmácsolásában. A központi parkban áll a monumentális „versvonat" emlékmű.

BALATONFÖLDVÁR: Kihagyhatatlan a Hajózástörténeti Látogatóközpont a tó legnagyobb épített kilátójával. A hajó alakú épületben interaktív kiállítás mutatja be a balatoni hajózást és vitorlázást terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal.

BALATONAKARATTYA: A bicikliút felkapaszkodik a Magasparton futó Kisfaludy sétányra. A „tengerlátó partnak" is nevezett szakasz lényegében egy hosszú panorámakilátó a Balaton keleti medencéjére.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: