Csodás Magyarország: Tekerd körbe a Fertő tavat!

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 02. 16:53

Néhány nap alatt kényelmesen körbebringázhatjuk Magyarország és Ausztria közös természeti kincsét, a Fertő tavat.

A vadregényes nádasok, festői települések és szőlőültetvények között vezető útvonalon nem kell komoly emelkedőkre készülni, így a család apraja-nagyja nekivághat a 120 km-es tókerülő túrának. A Fertő déli partvidékén egy rövidebb, mintegy 65 kilométeres kör tehető az ausztriai Illmitz és Mörbisch között menetrend szerint közlekedő komp beiktatásával.

Tókör: Balf – Hegykő – Fertőd – Fertőújlak – Apetlon – Illmitz – Podersdorf am See – Neusiedl am See – Jois – Winden am See – Purbach – Seehof – Rust – Mörbisch am See – Fertőrákos – Balf

Fotó: MTÜ

Összegyűjtöttük, mi mindent láthatunk útközben.

Balf: Kóstoljuk meg a híres ásványvizet a gyönyörűen kiépített ivókútnál.

Hegykő: A hegykői fürdőben lehet csobbanni, vagy járjuk be a Nádak útján tanösvényt, amely egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig visz. A főcsatorna bejáratánál álló kilátóból csodáljuk meg a Fertő-tájat, a visszaúton találjuk a Madármegfigyelő Szabadidőparkot.

Fertőszéplak: A paraszt-barokk építészet szép példái az oromfalas, tornácos tájházak, amelyek visszaröpítenek a 19. századba. Érdekes magángyűjtemény a Vasúti Lámpamúzeum: az itt látható 270 vasúti lámpa mindegyike különlegesség.

Fertőd: Nézzük meg a magyar Versailles-ként emlegetett Esterházy-kastély pompás termeit, a Víztorony körpanorámás vetítését, vagy legalább sétáljunk egyet a gyönyörű kastély- és rózsakertben.

Sarród: A Fertő–Hanság Nemzeti Park lászlómajori bemutatóhelyén őshonos állatokkal ismerkedhetünk, és természetes élőhelyükön, magaslesről figyelhetjük meg a vízimadarakat.

A Csodás Magyarország magazinban megjelent térképes cikk

Forrás: Csodás Magyarország 2020/3. szám

Pátfalu (Podersdorf am See): Az egyetlen Fertő-parti település, amelyet nem választ el nádas a tóparttól. Itt van a tó leghosszabb strandja. Érdemes megnézni a működőképes, 18. századi szélmalmot és a világítótornyot is.

Nezsider (Neusiedl am See): Kapaszkodjunk fel a Wagram-magaslatra, az egykori királyi vár lakótornyának maradványaihoz, ahonnan csodálatos a kilátás a városra és a Fertő tóra.

Fertőszéleskút (Breitenbrunn): A 32 méter magas Török-torony, a művészházak, a történelmi városközpont, a pincesor, a kápolnák és az út menti faragott kőkeresztek mind a régi időket idézik.

Ruszt (Rust): A bájos Ruszt reneszánsz és barokk műemlékekben gazdag utcáin szőlőlugassal árnyékolt udvarokban hangulatos vendéglők és borozók hívogatnak. A kisvárosból egy 1200 méter hosszú töltés vezet a kikötőhöz és a strandhoz.

Fertőrákos: A monumentális kőfejtő felszínén a Kövi benge tanösvény, míg a barlangban őslénytani témapark kalauzol végig. A barlangszínházban rendszeresek a koncertek és színielőadások.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

Kapcsolódó cikkek