Csodás Magyarország: Tekerd körbe Tatát!

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 15:34

Középkori királyaink kedvelt pihenőhelye ma bringásparadicsom. A kiépített kerékpárutak tóról tóra vezetik a természeti szépségek és a kulturális látnivalók iránt egyaránt fogékony látogatókat.

Az Öreg-tó (7,5 kilométer) és a szomszédos Cseke-tó (3 kilométer) körbetekerését a Fényes-forrásvidék lápvilágának felfedezésével, Dunaalmás, Vértesszőlős, Tatabánya, vagy Agostyán felé tett kirándulásokkal bővíthetjük. Látnivaló mindenhol akad!

Öreg-tó: Gyerekekkel is bátran körbetekerhetjük az Esterházyak egykori halastavát, amely a hideg hónapokban vízi madarak, elsősorban vadludak átmeneti otthona.

Tatai vár: A tó partját ékesítő, romantikus épületbe a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményei miatt érdemes betérni. Ékessége gótikus lovagterme, az egykori várbörtönben szabaduló játék működik.

Az Öreg-tó partján magasodik a Tatai vár

Fotó: Tata és Környéke Turisztikai Egyesület

Esterházy-kastély: Falai között több uralkodó is vendégeskedett, itt írták alá a schönbrunni békeszerződést. Az újjászületett kastély decemberben diplomáciatörténeti és a főúri életformát megidéző kiállításokkal nyílik meg a látogatók előtt.

Kálvária-domb: A kopár sziklákon bűbájos kápolna és a 37 méter magas Fellner-Jakab kilátó pózol. A több hektáros Geológus Kert különleges kőzeteivel és a geológiai jelenségek bemutatásával csábít bolyongásra.

Pötörke-malom: Az 1830-as években még 15 vízi malom működött Tatán. A múltat idéző épületet csak kívülről lehet megtekinteni.

Fényes tanösvény: Az égerlápok és forrástavak között kanyargó, több mint 1,3 km hosszú és 18 állomásos cölöpsétányon közvetlen közelről csodálhatjuk meg a feltörő karsztforrásokat és a láperdő különleges élővilágát.

Angolkert: Magyarország első, a Cseke-tavat körülölelő angolparkjában a romantikus sétányok mellett műromok, török mecset, kiállításoknak otthont adó kiskastély hívogat.

A Csodás Magyarország magazinban megjelent térképes cikk

Fotó: Csodás Magyarország 2020/6. szám

Agostyáni Arborétum: A Gerecse egyik gyöngyszeme a különleges fákkal, szépséges cserjékkel, két tóval, padokkal, karcsú hidakkal hívogató botanikus kert.

Dunaalmás: Miután megpihentünk a kerékpárút mellett újonnan kialakított pihenőtónál, keressük fel Csokonai Vitéz Mihály halhatatlan szerelmének, a Lilla-verseket ihlető Vajda Juliannának a síremlékét.

MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye: A 400 ezer éves régészeti lelőhelyen kőeszközök, tűzhelyek, állatcsontok, lábnyomok mesélnek az ősemberek, köztük az itt megtalált „Samu" életéről. Tatáról az Által-ér völgyi tanösvényen jutunk el ide, a bringaút egészen Tatabányáig visz.

Tatabánya, Tulipános ház: Az egykori Bányatiszti Kaszinó 100 éves, bűbájos palotájában a bányászatot bemutató múzeum és interaktív játszóház nyitja meg hamarosan a kapuit.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: