Csodás Magyarország: Tokaj-hegyalja több mint bor

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. október 20. 14:50

Járjuk be akár borospohárral a kézben, akár túrabakancsban vagy biciklivel, Tokaj-hegyalja történelmi levegőjével, természeti kincseivel, világhírű borkészítési hagyományaival páratlan élményeket tartogat.

Tokaj urai fejedelmek és nemesi dinasztiák voltak, a vidék borait – a híres aszúval egyetemben – királyok és császárok udvarába szállították. A vulkanikus talajú, sajátos mikroklímájú terület 1737-ben a világ első zárt borvidéke lett. Hegyalja két legfőbb fajtája ma a furmint és a hárslevelű – a szőlőkből száraz és természetes édes borok egyaránt készülnek.

A szőlőbirtokok és a vulkáni kőzetbe vájt pincék jó része bejárható

Fotó: Bihari Zoltán

A hosszú Csipkerózsika-álmából ébredező vidéket elkötelezett borászok, kádárok, sajtosok, méhészek, borecetkészítők, vendégfogadók töltik meg újra élettel. A szőlőbirtokok és a vulkáni kőzetbe vájt pincék jó része bejárható, a borászatokban dűlőtúrákon, borkóstolásokon és borvacsorákon vehetünk részt.

De nemcsak a pincék és a vendégszerető helyiek miatt érdemes ide jönni – a Zemplén várakkal tűzdelt, vadregényes tája, a rejtett falvak, a Bodrog és a Tisza természetes élőhelyei is felfedezésre várnak.

 

5 kihagyhatatlan élmény

1. A tokaji Kopasz-hegy a vidék jelképe. Az egykori tűzhányó tetejére a panoráma kedvéért érdemes felmászni.

2. Sárospatak reneszánsz vára Magyarország legjelentősebb Rákóczi-kultuszhelye. A Rákóczi-kiállítás szabadon, a Vörös-torony vezetéssel látogatható. Nézzük meg a vár melletti épületben feltárt ágyúöntőműhelyt is.

A Rákócziak ősi fészke, a sárospataki vár

Fotó: Tarhos Ferenc

3. A pazar fekvésű Mád látnivalói közül kiemelkedik a barokk stílusú zsinagóga és a szomszédságában lévő rabbiház. Mindkettő helyreállítva várja a látogatókat.

A helyreállított zsinagóga

Fotó: Mádi Zsinagóga

4. Tokaj városában nézzük meg a Világörökségi Bormúzeumot, ahol mindent megtudhatunk a messze földön híres tokajiról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról.

Megyer-hegyi tengerszem

Fotó: MTÜ

5. Kapaszkodjunk fel a Sárospatak közelében lévő Megyer-hegyi tengerszemhez – lenyűgöző látvány tárul elénk a víztükör fölé magasodó, 70 méteres sziklafalakkal.

BRINGÁSTIPP

Szívjuk magukba a Hegyalja szőlőültetvényeinek, ligetes legelőinek, történelmi falvainak látványát a kerékpár nyergéből! Közepesen nehéz, de igen látványos a Bodrog völgyéből, Vámosújfaluból induló 59 kilométeres kör, amely Tolcsva, Erdőbénye, Baskó, Sima, a legendás rókabérci turistaház és Erdőhorváti érintésével érkezik vissza Vámosújfaluba.

(Fotó: MTÜ)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: