Csodás Magyarország: Vártúrák Palócföldön

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2020. július 29. 16:37

A határon is átnyúló Palócföld romjaiban is impozáns várai közül több egy könnyű túra árán meghódítható, s jutalmunk minden esetben lenyűgöző panoráma lesz.

Sirok fölött magasodik a Mátra legnagyobb és legvadregényesebb várromja, amelynek pazar kilátást nyújtó kőfalain túl a hegy gyomrába vájt, zegzugos alagútrendszerben is bolyonghatunk. De csak miután magunkra öltöttük a felsővár látogatóközpontjában a török uralmat idéző kosztümök egyikét.

Hódítsuk meg a két szomszédos sziklaalakzatot is, a legendás Barát és az Apáca kettőst, s a közelükben fekvő Törökasztalnál megpihenve szívjuk magunkba a Mátra és a Bükk vonulataira nyíló, fenséges látványt.

A siroki vár

Fotó: NÖF

Kisnána, az alig 10 km-re található csendes kis falu vára mintha mindennek az ellentétje lenne, szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült. Felújított Öreg-tornyát mindenképpen másszuk meg a csodás panorámát kínáló toronyterasz miatt. A várnál palóc tájház, a faluban műemlék kovácsműhely mesél a múltról.

A kisnánai vár

Fotó: Vajk Brigitta

Somoskő települést – Salgótarján mellett – a szlovák határ választja el lenyűgöző várromjától, mely szerencsére ma már Magyarország felől is szabadon látogatható. Érdemes időt áldozni a hegy oldalában, szintén Szlovákia területén található csodás bazaltzuhatagra is.

Salgó vára innen csupán egy rövid túra, a magányos vulkáni kúpra épült erődítmény tornyából egészen a Magas-Tátráig ellátni.

Salgó és Somoskő vára

Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Túratipp: Több mint 30 bejárható túraútvonalat kínál a Karancs-Medves vidékén a természet kedvelőinek a Geocsodák Háza Salgóbányán. A pihenőparkban kerékpárt is lehet kölcsönözni. Az épületben rendezték be Zenthe Ferenc, a legendás színművész emlékszobáját.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: