Csodás Magyarország: Vasalt utakra fel!

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 20. 21:04

Négy hazai helyszínen lehet kipróbálni a sziklafalak meghódítását drótkötelekkel megkönnyítő vasalt utak izgalmát. Edzetlen felnőttek, kisiskolások és tériszonyosok is találnak teljesíthető via ferratát. Felszerelést és rövid kiképzést helyben kapunk.

A vietnámi hidakkal izgalmassá tett pályákat Tatabányán, a Kő-hegy oldalában, a Turul-szobor lábánál alakították ki. A helyszín tökéletes a műfajjal való ismerkedésre, de komoly sportértéket jelentő utak is választhatók. A Makk Marci-pálya a gyerekeké.

Tatabánya

Fotó: vasaltutak.hu

Cseszneken, a Kőmosó-szurdoknál található a legnehezebbnek tartott hazai vasalt útvonal. A kezdők válasszák inkább a gerincen vezető Ostromlók útját, az edzettebbek pedig a várromra csodás rálátást nyújtó Várpanoráma pályát. A kicsiket a „Futrinka ucca” várja.

Csesznek

Fotó: vasaltutak.hu

A bakonyi Cuha-völgyben kanyarog a jelenlegi leghosszabb (Bucsek Henrik-emlékút) és az egyik legszebbnek tartott hazai vasalt út (Ariadné fonala), előbbi az újoncok, utóbbi a haladók számára ideális választás.

Cuha-völgy

Fotó: vasaltutak.hu

Sárospatak közelében, a Megyer-hegyi tengerszemnél kiépített útvonalak egy része a víz színe felett vezet vagy régi malomköveket érint. A legkisebbeknek a BontoSzaurusz pálya kínál izgalmakat.

Megyer-hegy

Fotó: vasaltutak.hu

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: