Csodás Magyarország: Villányi pincetúra

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 19. 10:45

Katonás rendben sorakoznak a fehérre meszelt falú présházak a Villányi borvidék településein. A pincék hűvösében tüzes, testes vörösborokat, könnyű vagy éppen kései szüretelésű fehéreket, gyöngyöző rozékat és izgalmas sillereket kóstolhatunk.

Hazánk legdélebbi borvidékén a rómaiak ültették az első szőlőtőkéket. A török idők után szerb, majd német telepesek honosították meg újra a szőlőművelést. A pedáns sváb gazdák számos helyen építettek egységes hangulatú pincesorokat.

A rómaiak ültették az első szőlőtőkéket hazánk legdélebbi borvidékén

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

A legnagyobb kiterjedésű, 53 présházból álló, hatszintes pincefalu Palkonya határában található. Villánykövesd szintén képeslapra kívánkozó pincefaluja háromemeletes, és méreteivel is lenyűgöz a Batthyány-féle „borkatedrális”. Villányban a főutcán található a történelmi pincesor, további izgalmas látnivaló az egykori Teleki-pincében kialakított Bormúzeum, a borvidék leghosszabb pincerendszere.

Villánykövesdi pincesor

Fotó: 123rf.com

Siklóson és környékén a domboldalakban elszórt présházak világát kerékpárral érdemes felfedezni. Az eligazodást segíti a Három folyó kerékpáros túraútvonal-hálózat.

A kis családi pincék mellett csúcsborászatok is működnek a vidéken, amelyek a legmodernebb technológiával dolgozzák fel a szőlőt. A pincészetekben kínált minőségi borok mellé házi sajtokat és termelői szalámit, pincepörköltet vagy kemencében sült csemegéket is rendelhetünk. Az ínyencek speciálisan párosított bor- és ételsorok közül választhatnak a boréttermekben.

A kis présházak világát legjobb kerékpárral felfedezni

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Aki szívesen lelassulna itt néhány napot, színvonalas falusi vendégházakban, de akár négycsillagos wellness-szállodában is megszállhat, ahol vörösborfürdővel kényeztetik a vendéget.

Ősszel, a szüreti időszakban él igazán a borvidék. Az október elején esedékes Villányi Vörösborfesztivált idén miniprogramok formájában rendezik meg a pincészetekben, a részletekért érdemes figyelni a borvidék közösségi oldalait.

Látnivalók a környéken

1. Nagyharsányi Szoborpark és a Szársomlyó
2. Siklós – az egyik legépebben megmaradt várunk, Malkocs bej dzsámija
3. Máriagyűd – Magyarország legrégebbi Mária-kegyhelye

(Fotó: Máriagyűd / MTÜ)

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

Kapcsolódó cikkek