Csökken a beutazás az USA-ba

Forrás: turizmus.com

 2018. május 22. 11:11

A legfrissebb statisztikák szerint, az első negyedévben, 2017 azonos időszakához képest 4 százalékkal csökkent az USA-ba látogató turisták száma.
Milyen okok vannak a kedvezőtlen trend mögött, s mi várható a közeljövőben? Elsőként ezt kérdezte helyszíni tudósítónk Roger Dow-tól, a US Travel Association elnökétől Denverben, az 50. IPW-n.

Szerintem túlzás csökkenésről beszélni. Én sokkal inkább stagnálást mondanék. Ennek több oka is van. A korábbi években dinamikusan nőtt a beutazó turisták száma, így a tavalyi, nagyon erős első negyedévhez viszonyítva idén kétségtelenül rosszabbul teljesített az iparág.
A másik meghatározó tényező a low-cost légitársaságok keltette versenyben keresendő. Ezek világszerte egyre olcsóbban szállítják az utasokat - főleg igaz ez Európára, és egyre inkább Ázsiára is. De meglepő módon a szomszédos Kanadára is - onnan 10 százalékkal kevesebben jöttek, mint tavaly a hasonló időszakban.

A turisztikai iparág világszerte lendületben van, ebből az amerikai piac is profitálhatna. Mi az oka annak, hogy ez nem így történik?
Sajnos megtört az iparág lendülete az USA-ban. Nem szabad elfelejteni, hogy az erős dollár nem kedvez nekünk. Egy európai turistának most nem éri meg ide utazni, ugyanis relatíve sokkal többet kell fizetnie ugyanazért a hotelért vagy repülőjegyért, mint 5-6 évvel ezelőtt. Az igazi baj persze az, hogy folyamatosan veszítünk piaci részesedésünkből.

Egy most megjelent statisztika szerint, míg 2015-ben az USA turizmusa a világpiac 13,6 százalékát  tette ki, tavaly már csak 11,9 százalékát. Erre gondol?
Pontosan erre. Hiába forgatja vissza a kormány az ESTA engedélyekből származó bevétel egy részét a Brand USA, vagyis az amerikai turizmust népszerűsítő kampányokba, úgy tűnik egyelőre nem sikerült megfordítani a kedvezőtlen trendet.

Fotó: USTA

 

Minden egyes ESTA „vízumért” 14 dollárt fizet a turista, s ebből 4 dollárt adnak át marketing célra. Nem elég az ebből származó bevétel egy erős kampányra?
A Brand USA évente 100 millió dollárból (27 mrd Ft) gazdálkodik,  és ez a forrás 2027-ig meg is marad. A baj az, hogy az ESTA bevételeket már több különféle célra használják, s ezekből csak egy a turisztikai marketing.

Számít-e az valamit, hogy Donald Trumpnak hívják az Egyesült Államok elnökét? Vonzza vagy taszítja ez az utazókat?
Nincs releváns hatása ennek, vagy legalábbis szerintünk nincs  elriasztó hatása Trump politikájának. A turisták pénzükért kiváló szolgáltatásokat és biztonságot akarnak kapni. Ez utóbbi kulcskérdés. Az idén történt tragikus iskolai lövöldözések, sajnos nem erősítik az utazókban a biztonságérzést, akkor sem, ha ezek az esetek véletlenül sem érintettek turistákat…