Csökkentik a látogatási időt a Machu Picchunál

Forrás: spiegel.de

 2019. május 15. 13:34

Peru kéthetes tesztidőszak után dönt arról, hogy tartósan három órára csökkenti-e a világörökség megtekintésére fordítható időt.

A perui kormány úgy döntött, hogy május 15–28. között, kéthetes próbaidőre tovább rövidíti a látogatási időt az ősi inka városban: a turistáknak az eddigi négy helyett csak három órájuk lesz a Naptemplom, a Kondor temploma és az Intihuatana kő megtekintésére – írja a spiegel.de a limai kormány közleménye alapján.

Az intézkedésekre a világörökségi helyszín megőrzése miatt van szükség az indoklás szerint. A tesztidőszak leteltével kiértékelik az eredményeket, ezek alapján döntenek arról, hogy június elsejével milyen hosszú távú szabályozás lép életbe.

A több évszázados romok megőrzésére még szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni

Fotó: Pixabay

A 2500 méter magasan fekvő Machu Picchut 1983-ban vették fel az UNESCO világörökségek listájára. Az UNESCO szakértői már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tömegturizmus – ami állítólag napi 6000 látogatót takar – veszélyezteti az inka várost. Amennyiben Peru nem akadályozza meg, hogy még több ember telepedjen le a világörökség közelében, valamint a turisták illegálisan belépjenek a területre, az a veszély is fenyeget, hogy Machu Picchu elveszíti a világörökség címet.