Csomagolnak a Néprajzi Múzeumban – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 14. 14:00

Történelmi jelentőségű gyűjtemény-költöztetés kezdődött a Néprajzi Múzeumban, ahonnan 250 ezer műtárgy kel majd útra új otthonába. Különleges afrikai pajzsok, japán legyezők, miskakancsók, óriás székelykapuk várnak a költözésre.

A költözés előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vannak, a terv szerint nyár végére pedig már 90 százalékos lesz a készültség. A több mint 250 ezer különböző méretű, korú és állagú műtárgy megmozgatásán több mint 100 szakember dolgozik - adta hírül az intézmény.

A közel fél évszázada meg nem mozdított tárgyakat is csomagolják, digitalizálják.

A 250 ezer műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruknak és állapotuknak megfelelően, legyen az a 30 ezer tételes kerámiagyűjtemény egyik darabja, törzsi maszk, afrikai pajzs, japán legyező, miskakancsó, óriás székelykapu, papírbetlehem vagy paraszti bútor.

Az intézmény 2020 nyarán hagyja el korábbi, múzeumi célokra alkalmatlan Kossuth téri épületét, a költöztetés jó ütemben halad. A tárgyakat egyesével megvizsgálják, befotózzák, egyedi QR-kód alapú azonosítóval látják el, és amennyiben szükséges megerősítik a szerkezetüket, majd speciális védőcsomagolást kapnak. Az országos múzeumok közül most a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiről áll rendelkezésre a legpontosabb kép.

A tárgyakat egyesével megvizsgálják, befotózzák, egyedi QR-kód alapú azonosítóval látják el, és amennyiben szükséges megerősítik a szerkezetüket

Fotó: ligetbudapest.hu

A nemzetközileg is elismert néprajzi gyűjtemény egy része az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) idén májusban elkészült épületében kap helyet.

A látogatókat 2021 nyarától várja majd a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat is, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés.

Az épület jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz, jelenleg a mélyépítés szakasz zajlik, hamarosan megkezdődik magasépítés.

Ilyen lesz a Városliget Dózsa György út felőli képe az új Néprajzi Múzeummal

Fotó: ligetbudapest.hu

Míg a Néprajzi Múzeum korábbi állandó kiállítása csak a magyar kulturális anyagot mutatta be, az új városligeti épületben a világ civilizációját átfogó gyűjteményt is megtekintheti majd a közönség. Többek között az Afrikában, a Pápua-Új-Guineában gyűjtött anyagot, a különleges óceániai gyűjteményt és a mongol sámánkutatás kollekcióját. Az intézményben gyerekmúzeum is helyet kap.