Csongrád megye látványosságai az Utazáson

Forrás: turizmus.com

 2020. február 26. 16:41

Erősen kezd a szakmai napon a Csongrád megyei stand az Utazás kiállításon.

Gémes László megyei elnök mellett ott lesz a magyar turizmus 50 legmeghatározóbb szereplői közé választott Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, a tavalyi Év regionális fürdője cím birtokosa, a makói Hagymatikum Gyógyfürdő igazgatója, Gergely Gábor, és az idén 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Csongrád megyét hat település képviseli a kiállításon a 312/C jelű standon - hangzott el a témáról rendezett szegedi sajtótájékoztatón.

Rendezvénynaptárral és imázsfilmmel, valamint a turisztikai szereplők megyei összefogásával készül Magyarország legnagyobb idegenforgalmi seregszemléjére a megyei önkormányzat.

Minden eddiginél komolyabb tervei vannak a Csongrád Megyei Önkormányzatnak a turizmusfejlesztés terén: a települési önkormányzatokkal összefogva készül hangsúlyosabb jelenlétre a magyar idegenforgalmi palettán.

Csongrád megyét hat település képviseli a HUNGEXPO 312/C jelű standjánál

Fotó: Csongrád Megyei Önkormányzat

– A turizmus fejlesztésére kitörési pontként tekintünk. Országosan egyre jobban teljesít ez az ágazat, de bőven van benne kiaknázatlan tartalék. Ugyanezt lehet elmondani a megyére is. A megyei önkormányzat célja, hogy megkeressük az itt rejlő tartalékokat, közös erőforrássá fűzzük mindezt és megyeimázst építsünk, ami a turizmus minden szereplője számára egyformán hasznos lehet – hangsúlyozta Gémes László.

A megyei közgyűlés elnöke bemutatta azt a turisztikai rendezvénynaptárt, melyben 49 település 50 eseménye szerepel, kulturális és szabadidős programokkal, és nagyobb fesztiválokkal, de megtalálhatók benne autentikus falunapok is.

Gémes hozzátette, sok éves lemaradást orvosol a megye azzal, hogy önálló standon mutatkozik be az Utazás 2020 kiállításon, február 27. és március 1. között.

 

A németek is szeretik a megyét

Csáki Béla, a közgyűlés alelnöke a KSH adatait ismertetve elmondta, 2018-ban 356 ezer turista járt Csongrád megyében, akik összesen 714 ezer vendégéjszakát töltöttek itt. Az ebből származó árbevétel 2018-ban 9,7 milliárd volt, ez 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 2019 első háromnegyed évében, ahogyan országosan, úgy Csongrád megyében is javulnak az idegenforgalmi mutatók.

A megyébe érkezők 60 százaléka magyar, külföldiek főként Németországból, valamint Szerbiából és Romániából látogatnak hozzájuk. Elsősorban a fürdőhelyek és Szeged vonzó számukra, de a megyében számottevő kerékpáros útvonal van, illetve létesül a területfejlesztési források felhasználásával.

Rendezvénynaptár is megjelent az Utazás kiállításra

Fotó: Csongrád Megyei Önkormányzat

Turisztikai szakembereket képeznek az SZTE-n

Az alelnök utalt rá, hogy nagy szükség van képzett turisztikai szakemberekre, amely hiányosságra már reagált is a Szegedi Tudományegyetem: szeptembertől új szakot indít a Gazdaságtudományi karon.

Pusztai Bertalan szakfelelős arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a turizmus-vendéglátó közgazdász alapszak magyar és angol nyelvű képzésként egyaránt elindulhat az érdeklődés alapján. A szervezők arra is törekszenek, hogy a gyakorlati képzést megyei turisztikai partnerektől, szakemberektől kapják meg a hallgatók.