Csopaki Heppiend: Kék Hullám, borkódex és körforgalom

Forrás: turizmus.com

 2021. november 02. 15:10

Kiváló strandszezont zártunk, a csopaki rizling már a hordókban, és hamarosan kész a körforgalom – így összegezte Csopak polgármestere a település elmúlt fél évét. Ambrus Tiborral a TrendFM Rádió Turizmus.com műsorában Érczfalvi András készített interjút.

Idén is a Balaton legszínvonalasabb strandja lett a csopaki, és már másodszor kapták meg ezt az elismerést – mondta a rádióműsorban Csopak polgármestere. Ambrus Tibor hozzátette: nagyon komoly bevételük a strand, amelyre vállalkozásként tekintenek. "A parkoló kapcsán például azt látjuk, hogy sokkal többet hoz annak a tudata, hogy Csopakon ingyen lehet parkolni, de ezt a strandbelépőbe hellyel-közzel beleszámoljuk" – fogalmazott.A település vezetője kiemelte: egy kétezres településen, ahol 10-11 ezer ember van egy nap a főszezonban, bármi történhetne. "Nekünk akkor jó, ha sem a közlekedési balesetek, sem pedig a bűnözés kapcsán nem kerülünk be a napi hírekbe. Csopak ilyen szinten most már évek óta problémamentesen zárja a nyarat" – hangsúlyozta.

Idén is a Balaton legszínvonalasabb strandja lett a csopaki

Fotó: facebook.com/csopakhivatalosoldala

Ambrus Tibor az őszi szüret kapcsán elmondta: viszonylag korábban kellett szüretelni, magas cukorfokkal, de ezen a meleg, száraz nyáron 30%-kal kevesebb termés lett. Azonban meggyőződése, hogy minőségi, és kiváló borok lesznek idén is.

A Csopaki Kódex garantálja, hogy szőlőművelési kötelezettség van a területeken. A polgármester erről így beszélt: „Borászainkkal összedolgozva alkottuk meg a szabályozást, így az egész termelési folyamatban – tehát a szőlőműveléstől kezdve a borkészítés folyamatának a végéig – ez garantálja, hogyan kell a szőlőművelési és borkészítési feladatokat elvégezni – például nem lehet gyomirtót használni.”Új beruházás is megvalósul Csopakon: novemberben adják át a teleülés körforgalmát. Most készítenek egy installációt a körforgalom közepére, amelyet az egyik nyaralótulajdonos tervezett, helyiek kivitelezésében, igazi összefogás eredményeként.

Ambrus Tibor a további terveikről elmondta, mindenféleképpen szeretnének egy településközpontot létrehozni művelődési házzal.

Mivel Csopak több pici településből állt össze – Kövesdből, Nosztréból, Csopakból –, nem alakult ki egy faluközpont, ami nagyon hiányzik az itt élőknek. Ráadásul főterük sincs, vagy egy agórájuk, ahol találkozni tudnának a település lakói, például karácsonykor vagy akár egy nyári vásáron. Ezért a központ kialakítása nagy álmuk, amihez a tervek már készen vannak.

A polgármester beszélt egy másik tervről is:a strandon szeretnék lecserélni a tetőszerkezetet a boltok fölött, ahol mintegy 800 négyzetméteren egy nagy napozóteraszt hoznak létre a tető helyett.Ezzel a strand felületét is megnövelnék, és ott is tudnának olyan plusz szolgáltatásokat nyújtani – rendezvények, konferenciák, esküvők számára –, amivel a szezont is meg lehetne nyújtani.

A teljes interjút ide kattintva tudják meghallgatni: