Csúcsévet zár a budapesti turizmus

Forrás: turizmus.com

 2017. december 07. 11:38

Turisztikai szempontból bravúros évet zár Budapest, ami részben a vizes vb-nek köszönhető - hangzott el többek között a Budapest Turisztikai kerekasztalon.

A Margitszigeti Casinoban, december 6-án megtartott ülésen,  házigazdaként Balogh Sándor, a FINA VB-t is jegyző Budapest2017 Kft. vezetője beszélt az Ybl Miklós tervei alapján épült, 1868-ban megnyitott, s tavaly, korhűen helyreállított épületről.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője elmondta, hogy 2017. szeptember végéig Budapesten a vendégérkezések száma 5,7%-kal, a vendégéjszakáké 8,2%-kal emelkedett. A növekedés üteme a külföldi érkezések terén 4,9%, a belföldi érkezések terén 6,9% volt, a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 8,4%-kal, a belföldieké 6,6%-kal nőtt. A szállodaipar bevétele nagy léptekkel, 24%-kal nőtt, alapvetően a nyári hónapoknak köszönhetően. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő biztonság, aminek meglétére a jövőben is számítunk – mondta.

Balról jobbra Zsákay László, Bucsek Gábor, Bán Teodóra és Kraft Péter

Fotó: BFTK

Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt, mit tesz a BRFK a közbiztonságért. A fővárosban elkövetett bűncselekmények száma 2010 óta 110 281-ről 46 744-re esett vissza, a kiemelt közterületi bűncselekmények száma pedig hét év alatt 34 834-ről 7405-re zuhant. Ilyen mértékű csökkenéssel egyetlen európai főváros sem büszkélkedhet. A külföldi turistákat érő atrocitások terén sem vagyunk nemzetközi összehasonlításban elmaradva, hiszen a felderített esetek aránya 95%-os. – mondta a BRFK vezetője. Budapest felkészült a terrorveszély mérséklésére is, e téren a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

A turizmus gazdasági súlya a járműiparhoz hasonlítható

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint immár összemérhető a turizmus és a járműipar növekedése, illetve hozzájárulásuk a nemzetgazdasághoz. A látványos javulás nagymértékben Budapestnek, 2016 második és 2017 első félévének köszönhető. A szakember szerint 2017 végéig legalább 9,9 milliót fog elérni a vendégéjszakák száma a fővárosban, de könnyen átlépheti a tízmilliós határértéket is, szemben a tavalyi 9,323 millióval. A vendégéjszakák országos növekedéséből 40% realizálódik a fővárosban, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák számának pedig 55%-a kötődik Budapesthez. A szálláshelyadás és a vendéglátás területén 196 ezer főt foglalkoztattak 2016-ban országos szinten. Ez a szám 2010 óta 44 ezerrel, vagyis 30%-kal nőtt – a versenyszférában hasonló jelentős növekedést csak a járműipar tudott produkálni. Az ágazatban 2017 első három negyedévében 14,2% volt a bérnövekedés, ami meghaladta az országos átlagot. Ezt nemcsak a vendégéjszakák növekedése tette lehetővé, hanem a szobaárak ezzel párhuzamos emelkedése is.

Új tagok felvételére is sor került. Az MSZÉSZ ajánlására a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tagjai közé fogadta a Magyar Vendéglátók Ipartestületét (MVI), a Magyar Oktatásturizmus  Egyesület indítványára pedig a Turisztikai Tanácsadók Szövetségét (TUTSZ). Az MVI érdekképviseleti munkáját Kovács László elnök, a TUTSZ tevékenységét Kraft Péter alelnök mutatta be.

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Princzinger Péter mutatta be a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványt, amely a „szövetségek szövetségeként” kezdi meg ténykedését. Fő kompetenciái a szakképzés, a humán erőforrás menedzsment, a minősítés, a díjazás, a digitális kihívások, a tanulmányok, a felmérések, a statisztikák, valamint az ezekhez kapcsolódó kommunikáció lesznek.  Napirendre kerül a Turizmus Szatellit Számla megújítása, ami ténylegesen alkalmas lehet a turizmus multiplikátor hatásának pontos kimutatására.
A  BFTK Nonprofit Kft., mint Budapest hivatalos turisztikai szervezete, a kölcsönös szándék szerint hamarosan a Szövetség tagjává válhat.

Végezetül Zsákay László György, a BKV Zrt. turisztikai divízióvezetője javaslatot tett arra, hogy a testület szűkebb körben kezdjen el előkészíteni egy átfogó Budapest tour-guide alkalmazást, amely interaktív módon vezetné és tájékoztatná a látogatókat. A koncepció és a finanszírozás kidolgozására 2018. elején kezdenek műhelymunkába.