Csupa gránit a megújult pesterzsébeti jódos-sós fürdő

Forrás: turizmus.com

 2019. július 10. 16:10

Megújult, kibővült, és szerda délután óta újra teljes területén fogad látogatókat a Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógy- és Strandfürdő.

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét – veszteséges működése miatt – évekkel ezelőtt be kellett zárni: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogadott vendégeket  – emlékeztetett Tarlós István főpolgármester a fürdő átadásán.

A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdő részt tavaly decemberben nyitották meg, a kinti strandrészt és ezzel a teljes komplexumot pedig  július 10-én adták át.

A felújítás során egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. A beruházás 3,4 milliárd forintba került.

Élménymedence a fedett térben

Fotó: BGYH

Nemcsak a helyi védelem alatt álló, kupolás ál-törökfürdő rész újult meg, hanem egy 4300 négyzetméteres fedett résszel is bővült a fürdő.

A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, egyéb termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat.

Szabadtéri gyermekmedence

Fotó: BGYH

A kinti részlegen pedig a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence  is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként fog üzemelni.

Hullámmedence

Fotó: BGYH

A fürdő területén belül egy 120 állású parkolót alakítottak ki.

 

1000 tonna gránit beépítve

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója az átadó ünnepségen megemlítette: a felújítás során összesen 60 km hosszú elektromos vezetéket, 5000 m3 betont, valamint közel 1000 tonna gránitot használtak fel, ami reményei szerint évszázadokra szavatolja a fürdő tartósságát.

A fürdőt egy további létesítménnyel (pl. csúszdaparkkal vagy szállodával) egészítik majd ki a még rendelkezésre álló területen, erről később, a forgalom függvényében születik döntés.

 

Közel egy évszázados múlt

Pesterzsébet Duna-parti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét először a Duna vizével töltötték.

A fürdő üzemeltetésére 1931-ben Földváry János szerzett jogot nyilvános pályázaton. A bérlő azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, amely viszonylag rövid idő alatt eredményt hozott. Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

Erzsébet Spa

Fotó: BGYH

Lezajlott az energetikai korszerűsítés is

A fürdő átadásával egy időben befejeződött a fürdő régi épületének energetikai korszerűsítése is az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával. A projekt keretében a történeti, T alaprajzú, egyszintes, magastetős, a medencetérben kupolás épület komplex felújítása történt meg.

A nyílászárókat korszerű, háromrétegű üvegezésűekre cserélték, a homlokzatot és a padlókat a költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően hőszigetelték. A hőtermelést hőszivattyú fogja végezni a meglévő termálkút és medencék elfolyó vizének hőjét hasznosítva. Az alacsony hőmérsékletszintű fűtést padlófűtés biztosítja.

Úszómedence a strandon

Fotó: MTI

A projekt keretében beépítésre került egy 300 kW hasznos hőteljesítményű víz/víz hőszivattyú is.  A tetőfelületeken 272 db polikristályos napelemet helyeztek el, összesen 74,8 kW teljesítménnyel.

A BGYH közleménye szerint a projekt révén éves szinten kereken 76 t/év üvegház hatású gázkibocsátás  kerülhető el. A napelemes rendszer az éves felhasználás 10%-át állítja elő helyben. A projekt éves szinten 1045 GJ megújuló energiahordozót hasznosít.

Az energetikai korszerűsítés közel 217 millió forintba került, amihez mintegy 173 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyert a budapesti fürdővállalat.