Kétezer középiskolást várnak a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre

Forrás: turizmus.com

 2024. április 23. 13:56

Mintegy kétezer középiskolás diákot várnak idén Keszthelyen április 25. és 27. között, a kétévente megrendezett Helikoni Ünnepségek idei programsorozatára. A helikoni ünnepségeket egykor Festetics György gróf indította el, amelyek a 20. században középiskolás programként éledtek újjá.

A Helikoni Ünnepségek kifejezés hallatán sokaknak egyből a középiskolás évek, a Balaton, Keszthely városa jut eszébe. Nem véletlen: jelenlegi formájában a 90-es évektől kezdve élvezhetjük a dunántúli középiskolás korosztály kulturális seregszemléjét, ahol a diákok iskolai keretek között, 20 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat.

A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. A Helikon alapkoncepciója, hogy kizárólag az iskolák által kiválasztásra kerülő, az adott művészeti ágban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a keszthelyi megmérettetésre.

helikoni_osszkar

Mintegy kétezer középiskolás diákot várnak az idén április 25. és 27. között megrendezett programsorozatra

Fotó: Helikoni Ünnepségek

 

Festetics György gróf szervezte meg az első Helikoni Ünnepségeket

A Helikon, mint kulturális esemény lassan kétszáz éves múltra tekint vissza. Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével. A Helikoni ünnepségek hajnalát olyan nagyságok fémjelzik, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám és Kazinczy Ferenc. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, felújításukra a 20. század első felében tettek először kísérletet. A rendezvény csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére került ismételten megrendezésre már iskolai vetélkedőként.

A 90-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, a helyi szervezők a negyven év alatt próbálták a kulturális és művészeti rendezvényt a politikától függetleníteni. A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz. Keszthely a kilencvenes években egy alapítványt hozott létre, mely azóta is háttérintézménye, lebonyolítója a Helikoni Ünnepségeknek. A gyakorlati feladatokat a rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el.

helikoni_osszkar

Az esemény egyik fénypontja a Helikoni Összkar előadása, ahol a rendezvényen résztvevő valamennyi kórus együtt énekel

Fotó: Helikoni Ünnepségek

 

Mára a Dunántúl egyik legnépszerűbb kulturális seregszemléje

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek a 14 és 18 év közötti korosztály rendezvénye. A szervezők kétévente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják, a nevezések iskolai keretek között zajlanak, a résztvevő iskolai csoportokat a kísérőtanárok koordinálják. A helikoni versengés 20 művészeti kategóriában zajlik, melyek többsége színpadi, előadóművészeti, művészi tevékenység és az értékelés személyes jelenlétet kíván. A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján, több helyszínen, gyakran kora reggeltől késő estig, folyamatosan zajlanak. A zsűri értékelésére és a minősítésre az utolsó nap délelőttjén kerül sor. A kategóriánkénti egy-egy fődíjat a záró rendezvényen, a szombat délutáni Helikoni gálán adják át a különdíjakkal, és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleggel együtt.

 

Komolyzenei, könnyűzenei programok, workshopok

A versengés mellett természetesen a résztvevő diákok kulturált szórakozására is lehetőség nyílik. A versenyprogramokat követően, az esti órákban könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel, táncházzal, színházi előadásokkal, workshopokkal, közönségtalálkozókkal biztosítanak a szervezők megfelelő kikapcsolódást a fiataloknak. Felejthetetlen élmény a Helikoni Összkar előadása, ahol a rendezvényen résztvevő valamennyi kórus együtt énekel. Emellett újdonsággal is készülnek, szeretnék a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében megszervezni az eseményt.

A rendezvény fővédnöke az idén is Festetics György lesz, aki a helikoni láng meggyújtásával indítja el az eseményt. A teljes program ITT érhető el.

A Helikoni Ünnepségek eseménysorozata jó lehetőséget ad a feltörekvő tehetségek bemutatkozására, de emellett turisztikai vonzata is van: aki egyszer középiskolásként itt járt, biztos, hogy olyan emlékeket visz haza magával, ami miatt aztán felnőttként turistaként újra visszatér a városba a családjával.