Csütörtökön indul a megújult Budapest Ritmo

Forrás: turizmus.com

 2022. április 06. 10:11

Április 7–10. között végre újra személyesen találkozhatunk a Budapest Ritmón az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és a Toldiban.

Idén több mint 20 országból érkeznek a Ritmo fellépői, akik nagyszínpados koncertekkel, meghitt showcase-előadásokkal és felszabadult DJ-szettekkel várják Budapest zenerajongóit.

A világzenei fesztivál megújult arculattal, saját gyártású zenei filmekkel, dokumentumfilmekkel, zene- és filmipari konferenciával, és persze rengeteg koncerttel vár. A világzene legnagyobb sztárjai adnak nagykoncertet, a Szimpla Kertben pedig ingyenes showcase-koncertek várnak a szcéna friss tehetségeitől.
Április 7-én, csütörtökön a Szimpla Kert bensőséges hangulatú színpadán hat fellépővel találkozhatunk. Fellép a magyar indie-folkot játszó Lanou, a közép-európai városi népzenét űző Times New Román és a kanadai–magyar Sophie Lukacs, aki az egyetlen hazai kora-művésznő. Showcase-koncertet ad továbbá a lengyel hegedűs duó, a Sekunda és a feminista a cappella trió, a Rođenice is.
A koncertek után autentikus lengyel táncházra vár a műfaj legjobb zenekara, a Tęgie Chłopy. A showcase-programra ingyenes a belépés a Szimpla Kertbe.

Szombaton lép fel az Akváriumban a Boi Akih

Fotó: © Maarten Mooijman

Pénteken jönnek a headlinerek koncertjei: a világzene legnagyobb nevei az Akvárium Klub három színpadán lépnek fel. Itt lesz Amadou & Mariam – ők a mali zene legnagyobb sztárjai, lemezeik producere nem más, mint Manu Chao. Jön Damir Imamović, aki a sevdah királya, a balkáni zene fájdalmas dalainak legnagyobb férfi énekese. Fellép még a délolasz Kalàscima, a luszofón Ayom, a lengyel a cappella trió, a Sutari, és a fergeteges energiájáról híres Besh o droM is.

A koncertek előtt a Toldi Moziban három vetítés vár: adják az előző nap bemutatott 2021-es Ritmo Zenés Filmeket, a Repülj madár, repülj… c. dokumentumfilmet a magyar táncházmozgalom történetéről, és egy gyönyörű portugál zenei filmet is a fado hagyományáról: a Silêncio – Lisszabon hangjai vetítése után a rendezővel és a filmben szereplő zenészekkel lesz közönségtalálkozó.

Szombaton folytatják a nagykoncertek sorozatát: az Akvárium három színpadán a legnagyobb világzenei sztárok lépnek fel. Jön az izraeli–perzsa Liraz, aki fantasztikus színpadi kiállásával, retro iráni popzenével és ősi perzsa dallamokkal varázsolja el a közönséget. Itt lesz a portugál António Zambujo, a legnagyobb férfi fado-énekes, és fellép a világklasszis Boi Akih is, akik fúziós jazz-zenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával lesz teljes. Koncertet ad még a bosnyák Divanhana, Hannah James és Toby Kuhn cselló-harmonika duója, és különleges felállásban játszik a Random Trip: Palya Beával, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és a Mörkből ismert Zentai Márkkal.

A vasárnap a filmeké. Ezen a napon lesz a bemutatója a Toldi Moziban a 2022-es Ritmo Zenés Filmeknek: az ambient-folk énekesnő, Deva filmjét Bajor Marcell rendezte, Szemerey Bence pedig írta és fényképezte. Az Uljana Quartet zenei filmjét Korom Anna és Fecske Flóra alkották.

A fesztiválzáró bulira is vasárnap kerül sor Cyborg Templar DJ-szettjével zárul a Budapest Ritmo 2022 a Toldi Klubban.

Érdemes végigböngészni a fesztivál teljes kínálatát, amely a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Hangvető szervezésében valósul meg.