Csütörtökön rajtol az 51. Kékszalag Nagydíj

Forrás: turizmus.com

 2019. július 17. 14:12

Légvonalban több mint 150 kilométert kell megtennie a vízen annak a több mint 600 hajónak, amely a Balatonfüredről rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon elindul július 18-án.

„Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években. A vitorlázók mellett az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó színes programok iránt” – mondta a Kékszalag július 17-i balatonfüredi sajtótájékoztatóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt emelte ki, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést. „Sok, több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeres indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő, ultramodern többtestű hajók” – mondta.

A mostani Kékszalagra több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség.

(Balról jobbra) Holczhauser András, Kollár Lajos, Bóka István

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Az elmúlt öt év győztesei átlagosan 11 óra 8 perc alatt tették meg a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint, ha elég erős szél lesz, akkor megdőlhet a 7 óra 13 perces időrekord.

Az abszolút értékelés alapján a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben, de emellett több mint 30 hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással. A legnépesebb hajóosztályokban az utóbbi öt évben több mint 20 hajó állt rajthoz.

Az áhított trófea: a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített Kékszalag Nagydíj

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelheti a magasba a szombati, balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen. A Magyar Vitorlás Szövetség partnereivel együttműködve minden eddiginél több platformon közvetíti majd a Kékszalagot. Élő televíziós adással jelentkezik az MTVA jóvoltából az M4Sport, valamint folyamatos online közvetítés lesz az m4sport.hu-n. Emellett szöveges, képes és videós beszámolók lesznek a verseny végéig, azaz a 48 órás határidő lejártáig a Kékszalag hivatalos oldalán, a kekszalag.reblog.hu-n, amely az Origón keresztül érhető el.

A közösségi médiában, több facebookos oldalon és csoportban a versenyzők és az érdeklődők figyelhetik a Kékszalagot. Továbbá a szurkolók a magyar fejlesztésű Kwindoo-applikáción keresztül követhetik a versenyző hajókat.