Bejártuk nyitás előtt a Sziget Fesztivált

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 09. 16:38

Európa egyik legnagyobb fesztiválja idén számos újítással érkezik és visszatér pár régi kedvenc is, melyek a koronavírus miatt az előző évben kimaradtak. Szerdán, a hivatalos nyitás előtt egy sajtóbejáráson beleshettünk a kulisszák mögé a hat napig tartó Sziget Fesztivál helyszínén, a Hajógyárin.

1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget látogató, az akkor még Diáksziget néven indult, a rendszerváltás után igencsak hiánypótló rendezvényre, ahol 200 koncert, 80 film, 40 színházi előadás volt a programon az egy hét együttlét alatt, és amire összesen 43 ezer látogató volt kíváncsi.

 

A magyarok után a holland látogatók vezetnek

Azóta eltelt 30 év, a Szigetet már régóta Európa legjobb fesztiváljai közt tartják számon, de híre az öreg kontinens határain jóval túlmutat: a látogatók a világ több mint 100 országából érkeznek ilyenkor Budapestre, akár még a 18 ezer km-re lévő Új-Zélandról is. A sajtóbejáráson megtudtuk, hogy a külföldiek és a magyarok aránya nagyjából fele-fele, a magyarok után legtöbben a holland látogatók lesznek, őket a britek követik, s meglepő módon az ausztrál és új-zélandi bulizók is nagy számban lesznek majd jelen a hatnapos partifolyamon.

A Szigeten pedig idén több mint 50 programhelyszín közül válogathatunk, ahol a nemzetközi felhozatalban 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és közel 200 magyar résztvevőt is láthatunk a változatos helyszíneken – azt, hogy mely országokból érkeznek a fellépők, vizuálisan is megtekinthetjük a Nagyszínpad felé vezető úton, ahol mind a 62 fellépő zászlaját felfüggesztették.

sziget

A Nagyszínpad felé vezető úton a 62 országból érkező fellépők zászlajai között sétálhatunk

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban – a két év kihagyás után – tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – mondta korábban Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. „Idén azonban ismét fejlődési pályára állunk, a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, sőt, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá az idei Szigetet."

 

Új és megújuló szolgáltatások a Szigeten

Megtudtuk, hogy három hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, melynek napi befogadóképessége 90 ezer ember, a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország nagyjából 10. legnagyobb városává válik erre a hat napra. Ehhez mérten úgy alakítják ki a szolgáltatásokat, hogy az kényelmesen ellássa az ittlévőket. Van például mintegy 100 éttermi vendéglátó egység, változatos ételkínálattal, a hazai ízek mellett idén még bővebb nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő „food court”-ok úgy lettek kialakítva, hogy bárki találjon megfelelő kínálatot magának 150 méteres körzetben. Az ételt árusító egységekben mindenhol elérhetőek lesznek az úgynevezett „budget foodok” egységes, 2500 forintos áron és általában a vendéglátás árait úgy határozták meg, hogy ne legyen drágább, mint a fővárosban található hasonló kínálat. A Szigeten a szokásokhoz híven élelmiszerbolt is lesz, ahol – az alkoholos italokon kívül – a fővárosi árakon vásárolhatnak a fesztiválozók.

sziget

A Nagyszínpadot 10 nap alatt építették fel, idén új járólapokkal és új pormentesítő megoldásokkal várják a fesztiválozókat

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A vendégélményt fokozzák a Szigeten kialakított VIP helyszínek, melynek élménye tavalytól a látogatók számára is elérhető. A megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad, a Mastercard FreeDome, a Ticketswap Colosseum és a Samasung Party Aréna mellett alakítanak ki.

 

Városi infrastruktúra várja a látogatókat

Felépül egy városközpont, információs ponttal, ügyfélszolgálattal és panaszirodával is. A Szigeten van csomag- és értékmegőrző, talált tárgyak osztálya, több helyen ATM automata, pénzváltó, kerékpármegőrző és számtalan egyéb kényelmi szolgáltatás is. A fesztivál készpénzmentes övezet, fizetni saját bankkártyával vagy a feltöltött karszalaggal lehet, ez utóbbit akár online vagy készpénzzel és bankkártyával a helyszínen is fel lehet tölteni, ehhez igazodva a fennmaradt összeget vagy online automatikusan visszautalják, a készpénzes feltöltések maradékösszegét pedig a több ponton is felállított visszaváltó helyeken lehet visszakérni.

A Szigeten több kemping is a fesztiválozók szolgálatára áll, különböző szintű szolgáltatásokkal. A fesztivál külön figyelmet fordít a kerekesszékkel érkezőkre is, a higiénés szolgáltatásokat és akadálymentesítést is szem előtt tartva, ráadásul egy külön pódiumot is kialakítottak számukra, ahonnan a Nagyszínpad koncertjeit követhetik.

Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzet, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel és mentőautókkal, valamint a hozzájuk tartozó személyzettel. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó ún. vezetési törzsben részt vállalnak meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői, valamint operátorok.

 

Mobil WC-k helyett angol toalettek

Idén a közösségi terekből eltűnnek a mobil WC-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerültek, mintegy 1000 angol vécével, dekoratív konténerblokkokban felállítva. Az angol WC-k folyamatos működését 70 db szivattyú biztosítja, egy ilyen méretű fesztivál mobilvécé-mentesítése nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény, mint ahogy a portalanításhoz használt, körforgásos, a folyóból, jelen esetben a Dunából származó víz használata is.

sziget_wc

Idén eltűntek a mobil WC-k, helyettük vízöblítéses toalettek kerültek

Fotó: Turizmus.com

A Hajógyári-sziget talaját védendő, mintegy 25 ezer m2 műanyag és további 5 000 m2 alumínium utat fektettek. A Sziget előtti napokban nagy mennyiségű, mintegy 70-80 mm-nyi csapadék hullott, így a területet a szervezők 80 ember részvételével 3 nap alatt 10 munkagéppel és 7 szivattyúval mentesítették. Felkészültek a szervezők a tavaly nagy gondot okozó szállóporra is, ezt a folyamatos „szürkevizes” öntözés mellett egy új pormentesítő anyaggal oldják meg.

Tovább folyik a fesztivál „zöldítése” is. Ez tetten érhető lesz például a vendéglátó egységekben is, de minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. Alapvetés, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére.

sziget

Érkeznek az első látogatók az ikonikus K-hídon keresztül

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – az ott lévő védett flóra miatt – idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

 

Új dizájnelemek a koncerthelyszíneken, de a mosdókban is

Idén lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a fesztivál izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K-hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már újra díszbe borul fesztivál területére vezető híd. Emellett szerte a Szigeten 60 km-nyi fényfüzér, 8000 db dekorizzó és 40 óriási „falmosó” lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

sziget

A fesztiválozók már elkezdték birtokba venni a Szigetet

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Sziget legnagyobb színpada, a Nagyszínpad 10 nap alatt „nőtt ki a földből”, alapterülete több mint 1000m2 és 600 m2-es LED fal tölti be a színpad hátterét. A Samsung Party Aréna nézőtere 4000 m2, a Freedom presented by Mastercard sátra több mint tízezer fős befogadó képességű, míg a TicketSwap Colosseum 3000 raklapból épül fel. A legkisebb sátor pedig mindössze 4 m2-es.

A Sziget augusztus 10–15. között, hat napon át várja a fesztiválozókat a Hajógyári-szigeten.