Dacolnak az enyhe időjárással a balatoni műjégpályák

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 08. 13:50

A siófoki Jégkikötőt legyőzte az enyhe időjárás, az önkormányzat a tervezettnél egy héttel korábban bezárja a hajóállomás mellett kialakított, rendkívül népszerű műjégpályát. Füred, Szigliget és Almádi még néhány napig kitart, és egyelőre a boglári is fogad korcsolyázókat.

Mivel a szakemberek szerint korántsem olcsó a műjégpályák gépészeti üzemeltetése, illetve a „csúszda”újrafagyasztása, a balatoni korcsolyapálya-fenntartók nem kockáztatnak, hanem ha szükségét látják, a tervezettnél előbb bezárnak. Siófok már feladta, szerdán már nem fogad látogatókat a hajóállomás mellett kialakított, 600 négyzetméteres, kanyargós Jégkikötő.

A szigligeti vár udvarán még várja a téli sport kedvelőit a műjégpálya, és mint megtudtuk, egyelőre Keszthelyen is látogatható a vízpart közeli korcsolyázóhely.  „Amíg bírja a hűtőgépészet, nyitva tartunk” – válaszolta érdeklődésünkre Csendes Antal, a helyi városüzemeltetési cég munkatársa.

Balatonalmádi ingyenes korcsolyapályáján február 11-én még lesz egy rendezvény, 16-án viszont már újra a régi képét mutatja a Wesselényi strand előtti tér.

Február 19-re terveznek még egy eseményt a Balaton legnagyobb, 900 négyzetméteres, balatonfüredi műjégpályáján, az viszont már kérdéses, hogy a február 24-re tervezett zárórát nem kell-e előrehozni – mondta el munkatársunknak Ágoston Ferenc, az alkalmi sportlétesítményt üzemeltető füredi Probiro Zrt. strandüzemeltetési vezetője.

A füredi jégpálya továbbra is fogad korcsolyázókat

Fotó: turizmus.com

Lassan tavaszi üzemmódra váltanak Balatonbogláron is, ám a jövő szombaton – ha az időjárás is úgy akarja – lesz még egy téli sportesemény. Vécsei Mihály egykori sportriporter, a boglári Platán strandnál kialakított korcsolya- és jégkorongpálya „mindenese”  szombatra és vasárnapra jégtörő hétvégét szervez, de mint elmondta, már készülődnek a február második felére tervezett  Burgernapokra, március 15-én és az előtte álló hosszú hétvégén pedig  Kossuth kiflivel és Petőfi kedvenc ételével várja vendégeit a Platán strandi műjégpálya mellett álló bisztró.

A hét végén kapunk még egy esélyt a várhatóan az ország egészét érintő lehűléstől, de a jövő hét már a Balatonnál sem kecsegteti sok jóval a korcsolyázás megszállottjait, mert jön az enyhébb idő – állítja a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője. Horváth Ákos meteorológus szerint a nap legmelegebb óráiban legkevesebb 4-5 Celsius-foknak kell lennie ahhoz, hogy a műjégpályák üzemeltethetőek legyenek. A jövő hét közepére, végére jelzett 8-10 Celsius-fok a Balatonnál sem ad okot a korcsolyázásra vágyók optimizmusára.