Drakula-hangulatú oltóközponttal csábítja a turistákat a törcsvári kastély

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. május 12. 14:44

Találkozott az oltási kampányt irányító hatóság és a törcsvári kastélyt működtetők marketingcélja, így május hónap minden hétvégéjén oltási maratont szerveznek Románia egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságában.

Alexandru Prișcu, a törcsvári kastély (Castelul Bran) marketingigazgatója a digi24 hírtelevíziónak nyilatkozott a programról: „Eredetileg csupán a térségbe látogató hazai turistákat céloztuk meg, akik a környéken találtak szálláshelyet, és meglátogatják a kastélyt. De meglepetésünkre külföldiek is érkeztek.”

A Brassótól 30 kilométerre fekvő kastélyban a május 7–9. hétvégén kezdődött az oltási maraton. Nincs szükség előzetes regisztrációra, elegendő beállni a sorba és felmutatni a személyazonossági igazolványt.

Akárcsak a legtöbb romániai oltóközpontban, Törcsváron is a Pfizer vakcinával szúrnak román vagy külföldi állampolgárt egyaránt, és már első nap kihasználta az alkalmat egy mexikói, két amerikai, két német és egy spanyol állampolgár is.

A szervezők ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak, a beoltottak pedig külön erre a célra készült emléklapot kapnak – rajta egy Drakula-fogú ápolónő –, ráadásul ingyen megtekinthetik a középkori kínzóeszközöket bemutató kiállítást is.

drakula

A beoltottak külön erre a célra készült emléklapot kapnak – rajta egy Drakula-fogú ápolónővel

Fotó: Castelul Bran

A médiában, a közösségi oldalakon népszerűsített oltási lehetőség már az első hétvégén több száz embert vonzott „Drakula kastélyához”, amelynek tulajdonosai a marketingfogást a látogatók visszacsábítására használnák.

Érdekes tény, hogy a kastély gyakorlatilag sem a könyvbeli Drakula grófhoz, sem a vele azonosított Vlad Ţepeş uralkodóhoz nem köthető, ám a legenda kiválóan értékesíthető.

A visszaszolgáltatási törvény alapján, a múzeumként működő várkastélyt Ilona hercegnő gyermekei – a Bécsben élő Mária Magdolna és az amerikai építészként is ismert Domonkos – vehették át a román kulturális minisztériumtól 2009-ben.

drakula

A beoltottak ingyen megtekinthetik a középkori kínzóeszközöket bemutató kiállítást is

Fotó: Castelul Bran

A pandémia miatt az általában évi több mint egy millió látogatót fogadó kastélyforgalma 2020-ban 90 százalékkal esett vissza, a 115 alkalmazottjának felét tavaly ősszel elbocsátották, és a tulajdonosok csak remélik, hogy sikerül visszatornászni a turisztikai látványosságot az évi hét millió eurós árbevétel szintjére.

A marketingfogás másik szereplője az országos kampányt irányító-szervező bizottság (CNCV), amely minden lehetőséget kiaknáz az oltási kedv életben tartásához, felfuttatásához – elsősorban a fiatalok körében.