Damaszkolás és berzselés a nyitott műhelyekben

Forrás: MTI

 2017. március 20. 17:07

Idén is bepillantást nyerhet a közönség a kézműves mesterségek fortélyaiba a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjén, amelyet március 31. és április 2. között rendeznek meg országszerte.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva negyedik alkalommal szervezik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy bemutassa a helyi kézművesség hagyományait, értékeit és ezáltal is segítse a lokális közösségek kialakulását, megerősödését.

A rendezvény három napja során a közönség kiállításokon, előadásokon, mesterség-bemutatókon, kézműves foglalkozásokon és továbbképzéseken vehet részt és belepillanthat például a művészi tojásfestésbe, de az is kiderül, hogy mi az a damaszkolás, a berzselés, a körmöcske vagy a gibanica.

Gyöngyharmat Kézművesház, Áta

Fotó: ahazak.hu

A kézműves mesterségek közül bemutatkozik a hímzés, szövés, csipkekészítés, kékfestés, kovácsolás, kosárfonás, kötélverés, nemezelés, bőrművesség, fazekasság, szűcsmesterség, bútorfestés, népi hangszerkészítés, kályhacsempe-készítés, szalmakalap-készítés, fafaragás, kéregedény-készítés, székbekötés, de lesz sövényvár-építés, kalács- és kenyérsütés, fonás rokkán, ékszerkészítés és népi játékok bemutatása is. A helyszínek listája elérhető a www.ahazak.hu oldalon.