Danube Bike & Boat: határon átnyúló élménydesztináció alakult

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 24. 11:27

A hamarosan záruló Danube Bike & Boat Interreg-projekt eredményeként Szlovákia és Magyarország 36 pontján épült ki a kerékpáros és vízisport-infrastruktúra.

Az elmúlt hétvégén először mutatták be Mosonmagyaróváron a Danube Bike & Boat elnevezésű, határon átnyúló interreges együttműködés eredményeit a projektgazdák egy nemzetközi sajtóút résztvevői és turisztikai szakemberek számára.

Osztrák, szlovák újságírók és magyar turisztikai szakemberek a Danube Bike & Boat projekt szeptember végi sajtóútján

Fotó: GD Consulting

A Duna és a csatlakozó vizes élőhelyek mentén az elmúlt két évben a hamarosan záruló projekt eredményeként Szlovákia és Magyarország 36 pontján épült ki és bővült a kerékpáros és vízisport-infrastruktúra.

A Szigetköz és Csallóköz területén többek között felújították a falumúzeumot és vízimalmot a Duna szlovákiai oldalán található Jóka településen, Somorján a víziturisztikai központot, Tőkésszigeten pedig egy kialakítottak egy vízparti korzót.

A Duna magyarországi szakaszán a vízi turizmust támogató fejlesztések: kajakok és kenuk részére ki- és beszálló helyek kivitelezési munkálatai valósultak meg, valamint a kerékpárok és a csónakok praktikus szállítását lehetővé tevő „ökoflotta” szállítóeszközeit is beszereztek.

A projekt üzleti fenntarthatósága és piacra vitele szempontjából fontos lépés, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett kidolgozták a határokon átnyúló turisztikai célterületek (Szigetköz, Csallóköz) egységes desztinációs stratégiáját, illetve készült egy közös ernyőmárka és kommunikációs akcióterv is.

Az elmúlt években jelentősen bővült a vízisport-infrastruktúra a Szigetközben

Fotó: GD Consulting

„A hamarosan záruló Interreg-projekt kitűnő példája annak, hogy a természeti adottságokat miként lehet úgy a keresleti trendekhez igazítani, hogy egyfajta minőségi élménytér, üzletileg és környezetileg egyaránt fenntartható turisztikai desztináció épülhessen ki” – foglalta össze a fejlesztések eredményeit Kovács Balázs turisztikai szakértő, aki az ausztriai GD Consulting képviseletében követte végig az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket.

A szeptember végi sajtóutat azért szervezték, hogy be tudják mutatni a Danube Bike & Boat projekt elért eredményeit. A szlovák, osztrák és magyar újságírók, bloggerek és turisztikai szakemberek a kétnapos sajtóút keretében a házigazda Mosonmagyaróvár példáján keresztül ismerkedtek meg a projekt célkitűzéseivel, s az eddig elért eredményekkel.

A sajtóút résztvevői evezés közben is megtapasztalhatták, milyen élményeket tud adni a régió

Fotó: GD Consulting

A résztvevők a város zöld területein való kerékpározás és a Lajta mellékágain való evezés közben aktívan megtapasztalhatták, milyen élményeket képesek természeti kincseink adni, ha odafigyelünk rájuk, s tudatosan bevonjuk őket a turisztikai termékfejlesztésbe.

A Danube Bike & Boat projekt teljes költségvetése közel 3 millió euró, és célja, hogy hozzájáruljon a Duna-menti határrégió vonzerejének és látogatószámának növeléséhez a Duna szlovák és magyar oldalán egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Egy folyó, két ország

2019. február 25.