David Lynch kiállításával nyílt meg a Budapest FotóFesztivál

Forrás: MTI

 2019. március 01. 10:58

Az amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész, David Lynch Small Stories/Kis történetek című fotókiállításával február 28-án kezdetét vette a Műcsarnokban a 3. Budapest FotóFesztivál.

A fesztivál szervezői a Műcsarnokban évről évre egy neves külföldi fotóművész tárlatával kápráztatják el a közönséget. A mostani kiállításon a Twin Peaks, az 1990-es évek egyik legsikeresebb amerikai televíziós sorozatának készítője, David Lynch szürreális világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és lesz lehetőségük elutazni a valóságon túlra a képeit megtekintve.

Az április 20-ig tartó fesztivál keretében a közönséget csaknem 40 kiállítás és számos egyéb esemény várja, amelyek nagy része ingyenesen látogatható. A szervezők célja, hogy a fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is – Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján

[kép címe]

Fotó: MTI/Mónus Márton

Török Ferenc filmrendező kiemelte: David Lynch ikonikus művész, olyan független és szabad ember, aki sohasem adta el magát. Mint mondta, az alkotó minden projektje szürreális utazásra hív, útvesztőkbe visz, zavarba ejt, goromba és kemény szituációkat ad a nézőnek. A kiállításon látható munkái korai filmjeihez kapcsolódnak, bár pár éve készültek, kollázsok, szabad asszociációk.

Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll. A sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra készült, és eddig mindössze három alkalommal volt látható.

A fesztivál keretében többek között a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum a Távlatok/ Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándor költőről.

A fesztiválközpontban, a Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Emellett esténként szakmai programokkal várják az érdeklődőket.

A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz.