Debrecen a WTM-en

Forrás: turizmus.com

 2014. november 17. 13:26

A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület idén harmadszor vett részt a World Travel Marketen Londonban november 3. és 6. között.

A nyári időszakban napi rendszerességgel közlekedő London – Debrecen WizzAir járatok kapcsán az egyesület kiemelten kezeli a brit küldőpiacot a 2012-es járatindítás óta, az elmúlt években különféle marketing aktivitásokkal népszerűsítették a desztinációt. 2014-ben beérett az eddig befektetett munka, hiszen a világ vezető hírportáljai, a CNN és a BBC utazási rovatai is érdemesnek tartottak egy-egy terjedelmes cikket közölni Debrecenről és Hortobágyról. A Wanderlust, a világ egyik vezető független turisztikai magazinja képekkel tűzdelt nyolc oldalas cikkben mutatta be Hortobágy természeti értékeit.

Az újságírók mellett idén a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai partnereiként számon tartott turisztikai szakemberekből, utazásszervezőkből álló csoportot is vendégül láttak Debrecenben és Hortobágyon, akik közül többel az idei WTM-en folytatták a tárgyalásokat a további együttműködésről.

A 2014-es WTM-en az egyesület idén is egyedüli vidéki desztinációkéntállított ki a Magyar Turizmus Zrt. 120 m2-es központi standján, ahol a frízben elhelyezett Nagytemplom fotó irányította az érdeklődőket a pulthoz. Míg 2012-ben új desztinációként mutatkoztak be, 2013-ban és idén már az volt a cél, hogy tovább erősítsék Debrecen és Hortobágy ismertségét a brit piacon, bemutassák az aktualitásokat és új szakmai kapcsolatokat építsenek.

Tematikus csomagajánlatokkal (városlátogatás, virágkarnevál, gasztronómia, természet, gyógy és wellness, MICE, oktatás, sport, esküvő) készültek, és idén már „régi ismerősként" üdvözöltek olyan komoly cégek képviselőit, mint a RoughGuide és a Thomas Cook. Több tárgyalópartner érkezett úgy a városhoz, hogy Budapest után más, alternatív úti célt keresett Magyarországon. Az utazásszervezők mellett több bloggerrel is sikerült egyeztetni, akiknek elsősorban a fesztiválok, a városlátogatás, a családi utazás, a wellness, a természet és a gasztronómia témákban nyújtott kínálat keltette fel az érdeklődését.

A brit területen kívül meglepő számú érdeklődés mutatkozott a desztináció iránt az arab országokból, mely a Magyar Turizmus Zrt. arab területeken való piaci jelenlétére vezethető vissza. Konkrét érdeklődés volt például egy Fülöp-szigeteki orvos csoport látogatását illetően.

A vásár kitűnő lehetőség volt arra is, hogy nem csak a brit és a távol-keleti szakmai partnerekkel egyeztessenek, hanem a szomszédos országokkal, testvérvárosokkal való potenciális együttműködéseket is erősítsék, mint például a Visegrádi Négyekkel kapcsolatos pályázati lehetőségek.

A személyes tárgyalások, érdeklődések alapján elmondható, hogy egyre nagyobb az érdeklődés Kelet-Európa, Magyarország, azon belül pedig az új, ismeretlen desztinációk, így Debrecen és Hortobágy iránt. Magyarországot még mindig sok esetben Budapesttel azonosítják, de mérhető az igény a fővároson túli vidéki helyszínek iránt, melyek alternatívát nyújtanak Magyarország igazi megismerésére.

Ezt a tendenciát támasztják alá az elmúlt két évben tapasztalt egyéni és szakmai érdeklődések és visszajelzések, valamint a kialakított szakmai kapcsolatok nyomán mért eredmények és statisztikák. A Központi Statisztikai Hivataladatai szerint az Egyesült Királyságból 2011-ben 688-an, 2012-ben már 4060-an, 2013-ban pedig 6050-en érkeztek Debrecenbe.