Az új debreceni fesztiválon négy napon át a kortárs képzőművészeké a főszerep

Forrás: MTI

 2024. április 16. 09:34

Érkezik az első debreceni Art Week: a helyi önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával a debreceni képzőművészeti kiállítóhelyek, egyesületek, művészeti iskolák és magánszemélyek összefogásával négy napon át a kortárs képzőművészetről szólnak majd a belváros kiállító- és alternatív terei.

A 21 résztvevő és támogató szervezet, illetve alkotó 17 helyszínen rendez bemutatót, kiállításokat a fesztivál idején a belvárosban. A 33. Debreceni Tavaszi Tárlat seregszemléjével egy időben és azzal összhangban május 9-12. között kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal, műterembejárásokkal ünneplik a helyi képző- és fotóművészetet, valamint a debreceni vizuális művészeti képzést – tájékoztattak a szervezők.

Az Új Városháza Galériában Móré Mihály grafikusművész centenáriumi emlékkiállítását tekinthetik majd meg az érdeklődők. Debrecen jellegzetes figurája, akinek több alkotását a Hortobágy ihlette, az idén lenne száz éves.

A Debreceni Német Kulturális Fórum belvárosi kiállító termében Széthasadó vonalsugár címmel rendezik meg Kaszás Konrád képzőművész kiállítását, a Medgyessy Ferenc emlékmúzeumban pedig rendhagyó teregetésre kerül sor. A "teregetés" módszere bevett gyakorlat a művészeti képzésben, amelynek során a diákok egymás előtt, a földre terítve mutatják be egy félév/év alatt készített munkáikat.

Először rendezik meg az Art Week kortárs képzőművészeti fesztivált

Fotó: Bényi Galéria / Facebook

 

A MODEM Project Space keretében Balogh Kristóf József képzőművész kiállítását rendezik meg: a debreceni születésű, jelenleg Budapesten élő és dolgozó képzőművész első intézményes egyéni kiállítását valósítja meg, amely a MODEM újonnan induló projektterében lesz látható.

A Piac utca 69. szám alatti kiállítótérben Almásy Aladártól Velényi Rudolfig címmel a debreceni művészek kerülnek fókuszba: a városban élő Kiss-Nagy gyűjtőpár csaknem harminc éve gyűjt 1949-től napjainkig datált képzőművészeti alkotásokat, de a gyűjteményükben találhatók kiállítási katalógusok, művészeti folyóiratok és plakátok is. Az Art Weekre rendezett tárlatukon debreceni és a városhoz kötődő művészek munkáiból válogatnak. Műveinek bemutatásával megemlékeznek Burai István képzőművészről is, halálának hetedik évfordulója alkalmából.

A Partium Házban Mi a Nap? címmel rendezik meg Csorján Melitta, Székelyhídon született festőművész kiállítását, a Széchenyi utcai Új Galériában pedig 31 kiállító mutatkozik be a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület kollázskiállításán - jelezték a szervezők, hozzátéve: a Bényi Galériában a 33. Debreceni Tavaszi Tárlaton a képző-, fotó- és iparművészetet hivatásszerűen művelő helyi, vagy elszármazott alkotók munkái láthatók.

Közölték azt is, hogy a Pásti utcai Zsinagóga Galériában Égő áldozat címmel mutatnak be válogatást a debreceni grafikusművészek munkáiból.