A huszárok életét fedezhetjük fel a debreceni Déri Múzeum új kiállításán

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. április 11. 09:21

Lázár Vilmos ezredesnek, az aradi vértanúk egyikének szablyája is látható azon az időszaki kiállításon, amely 175 év - 175 tárgy - 1849 - Huszárok, a szabadság katonái címmel nyílt meg szerdán a debreceni Déri Múzeumban.

Korompai Balázs, a tárlat kurátora a szablyát bemutatva emlékeztetett arra, hogy Szkárosi Lázár Vilmos honvédezredes az első volt, akit az aradi vértanúk közül kivégeztek 1849. október 6-án.

Kiemelte, hogy a különleges műtárgy Mádai Norbert gyűjteményéből való, aki mintegy hatvan tárgyat ajánlott fel a múzeumnak a kiállításhoz, amelyen sisakok, huszártarsolyok, mellvértek és festmények is láthatók, bemutatva a huszárság életét a 16. századtól kezdve.

Mádai Norbert kecskeméti magángyűjtő hangsúlyozta: bízik abban, hogy lesz, aki a kiállítás anyagából hitet merít és összeszedi a világból még azt, amit kell.

Megnyílt az 1848-49-es szabadságharc huszárairól szóló kiállítás Debrecenben

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

 

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849 januárjában költözött Debrecenbe ideiglenesen az Országgyűlés, és szintén 175 évvel ezelőtt, április 14-én itt fogadták el a Nagytemplomban a függetlenségi nyilatkozatot.

A tárlathoz a Déri Múzeum és Mándi Norbert műgyűjtő mellett hozzájárult Hermann Róbert, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, valamint maga a múzeum is, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára, a Szépművészeti Múzeum és a Békéssy Béla Vívóklub is – mondta el Angi János.

Az új időszaki kiállítás a nyár közepéig lesz látható a Déri Múzeumban.