Múlt századi képeslapról mintázták Debrecen most átadott falfestményét

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. szeptember 12. 17:37

A Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti az a legújabb falfestmény, amelyen az egykori Debrecen főutcája jelenik meg. Az alkotást szeptember 12-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

A 90 négyzetméteres freskó egy 19-20. század fordulójáról származó képeslapot ábrázol, amelyen kibontakozik, hogy milyen is lehetett annak idején a város forgalmas főutcája – számol be róla a civishir.hu.

Mint írják, az installáció segítségével a látogatók megismerkedhetnek a Rickl család és az üzlet történetével, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek.

Újabb falfestményt adtak át Debrecenben, ezúttal a Piac utca egyik házának tűzfalán

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Puskás István alpolgármester a helyszínen kiemelte: céljuk az volt, hogy tegyék láthatóvá a város történetében fontos szerepet játszó épület múltját tegyék láthatóvá.

A freskó nemcsak az itt élőknek, hanem az ide látogatóknak is tud vizuális élményt nyújtani Debrecen múltjával kapcsolatban.

A Déri Múzeum a falfestményhez, valamint a Cívisek világa című kiállításhoz kapcsolódva az egykori Rickl-házban – ahol jelenleg egy kávézó működik – tablókiállítással is várja az érdeklődőket.

Az alpolgármester a falfestmény és a kávézóban látható installáció megvalósulását az összefogás jó példájának nevezte, hiszen a munkában részt vett a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter könyvtár, a kávézót üzemeltető vállalkozó, valamint debreceni középiskolások is.

A falfestmény mintájául szolgáló, a 19-20. század fordulóján nyomtatott képeslapok

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Debrecenben immár három falfestménnyel is találkozhatnak a sétálók. A debreceni nyomdászat megalakulásának 460. évfordulójára készített alkotás az 1565-ben készült Werbőczy István hármas törvénykönyvének előlapját ábrázolja 2021 júniusa óta, míg László Ákos grafikusművész A művész és a város című alkotása 2023 júliusa óta látható a Piac utca 28. szám alatt álló ház tűzfalán.