Debrecen ínyenceknek: kulturális és művészeti kavalkád egész nyáron át

Szerző: Torma Bernadett

Forrás: turizmus.com

 2023. július 17. 18:50

Debrecen gazdag múltja csúcsdíszekkel, cívisházakkal és kultúrával teli. A jelenben változatos kikapcsolódási lehetőséget nyújt, legyen szó piknikről a Nagyerdőben, kortárs művészeti kiállításról a MODEM-ben, szabadtéri színházi estről vagy egy fine dining vacsoráról.

A hangos fővárost magunk mögött hagyva érkezünk meg Debrecenbe, ahol elsőre kevéssé érzékeljük, hogy az ország második legnépesebb településén járunk. Van valamilyen furcsa erő körülöttünk, amely a sajtóutunk résztvevői szerint belengi a várost, arra tippelünk, hogy a Nagyerdő lesz a forrása. Ez Debrecen lelke, s a szórakozási lehetőségek közül is számosat itt találunk. Szállásunk, az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel, ami az őt körülvevő fürdőkomplexum termálvizes medencéivel,  fedett mediterrán élményfürdőjével és különleges strandjával tökéletesen megfelel a pihenni és kikapcsolódni vágyó vendégek elvárásainak.

 

 

Magaslati pontok

Nagy előny, hogy Debrecenben akár napokra letehetjük az autót, mivel az 1-es villamos vonalán megtalálunk minden fontos látnivalót, az ikonikus Református Nagytemplomtól a Debreceni Egyetem versailles-i kastélyhoz hasonlító épületéig, amelyek így közösségi közlekedéssel kényelmesen felfedezhetők. Az egyetemen a szerencsésebbek körbevezetést is kaphatnak a magyar és külföldi diákokkal teli világos olvasótermekben és a hatmillió dokumentum jó részének otthont adó könyvtárban.

A Debreceni Egyetem belülről

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

A Nagytemplom két tornya közötti panorámajárdája konkurenciájaként május végétől megcsodálható a kilátás a közel 300 éves Református Kistemplom, más néven a Csonkatemplom újonnan megnyitott tetejéről is, ahova csupán pár száz lépcső vezet. Utunkon elkísér a köztes emeletek egyikéről integető, korhű ruhába bújtatott tűzőr. Kivételes élmény meghallgatni az itteni orgona történetét és hangját Sárosi Dánielnek, a Kistemplom kántorának és turisztikai vezetőjének előadásában.

Kilátás a Csonkatemplom tetejéről, a főutca végén a Nagytemplom épületével

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

Miniváros a gyerekeknek, kiállítások a felnőtteknek

Debrecen remek és változatos programjaival akár 4-5 napra elegendő szórakozási lehetőséget nyújt az idelátogatóknak. Az egészen kicsiknek és csak egy kicsivel nagyobbaknak a Szabó Magda meseregényét inspirációként használó Sziget-kéket ajánljuk. A belépés ingyenes, a KRESZ korai elsajátításához pedig lábbal hajtható kisautót bérelhető, amivel bejárható a cirkusszal, kórházzal és templommal is rendelkező épített miniváros.

A Szabó Magda regénye által inspirált Sziget-kék élménypark gyerekeknek

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

A kulturális élet is pezseg, a 2006-ban megnyitott MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) izgalmas kiállításokkal várja a művészet szerelmeseit. Jelenleg nagyszabású kortárs tárlatok láthatók a falai között, bemutatva a hazai és nemzetközi művészeti szcénát. Vizi Katalin ügyvezető igazgató elmondása szerint külön figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatal művészeknek teret és lehetőséget adjanak a megjelenésre. Külön hangsúlyt fektetnek a Debreceni Egyetem külföldi diákjainak megszólítására (akik az ott tanuló 30 ezer diák 8 százalékát teszik ki), ugyanis angol nyelvű kertmozival és tárlatvezetéssel is várják őket a nyár folyamán.

Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója vezetett körbe minket

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

A kulturális intézmény a múzeummá válás utolsó lépcsőfokait járja, a saját könyvtár és kutatható adatbázis kialakítása folyik jelenleg. Az épület földszintjén Keserü Károly pontozó technikával készített egyedi művei a szimmetria világába kalauzolnak minket a színek és formák játékával. Az emeleti Re:Re kiállítás rendkívül izgalmas és inspiráló műveket tár a látogatók elé. Személyes kedvencünk az elszigetelt életterek újraélesztését célul kitűző Tasnádi József-installáció, amely a saját értelmezésünkben a hétköznapi használati tárgyaknak a térben elfoglalt nagyságát és elhanyagolható jelentőségét szimbolizálja.

Tasnádi József installációja a Re:Re kiállításon

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

Az Re:Re a bejárattól a kijáratig a globális témák szemszögétől halad a lokális felé, utat mutatva a kollektív társadalmi élményektől a személyes tapasztalásig. Mivel az az összes alkotás befogadásához egy egész napra lenne szükség, kedvező, hogy a Re:Retour jeggyel akár háromszor is felkereshető a kiállítás.

A városban található másik jelentős kiállítóhely a Déri Múzeum, amely gazdag történelmi és kulturális gyűjteménnyel büszkélkedhet. A június végén megnyílt Cívisek világa című új állandó helytörténeti kiállítás érdekes betekintést nyújt a debreceni polgári élet és a cívis hagyományok világába. Interaktív elemekkel és élethű rekonstrukciókkal mutatja be a város múltját, örökségét és az itt élő emberek mindennapjait.

Interaktív installáció a Cívisek világa kiállításról

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

A nyár további részében az augusztus 14–20. között megrendezésre kerülő Debreceni Virágkarnevál mellett számos más fesztivál és esemény is várja a látogatókat, mint például a Campus Fesztivál vagy a Debreceni Bor- és Jazznapok. A szezon hátralévő részében a kellemes nyári estékre a Nagyerdei Szabadtéri Színpad előadásai közül választhatunk.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Balfácánt vacsorára c. darab díszlete

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

Helyi ízek, titkos kert

Debrecen gasztronómiai felhozatala is egyre színesebb. Számos étterme és kávézója között a helyi specialitások mellett a nemzetközi konyha kínálata is megtalálható. Az IKON étterem különösen népszerű a fine dining kedvelői körében, ahol ízletes és javarészt a saját termelésükből származó alapanyagokból készített ételeket tálalnak a vendégek elé a fenntarthatóság jegyében. Thür Ádám séftől megtudtuk, már harmadik éve, hogy  a konyhán felhasznált alapanyagokat a saját kertészetükben termelik meg, ez összesen 48 magaságyást és egy üvegházat jelent.

Ízelítő a Vintage World kávézó helyben készített kínálatából

Fotó: turizmus.com / Torma Bernadett

A Vintage World Kávézó finom falatkáit és kávékülönlegességeit pedig egy régi cívis ház titkos kertjében érdemes keresni. Az ajándék- és virágboltként is funkcionáló üzlet történelme ugyanolyan változatos, mint maga a városé. Több funkciót is betöltött már az elmúlt évek során, képkeretező és szépségszalon is működött már ezen a helyen, ma viszont a belváros legromantikusabb üzlete és kerthelyisége.