Debrecenbe beköszöntött az Ősz

Forrás: turizmus.com

 2020. október 01. 13:47

Október 3-tól egészen november 14-ig, szombatonként tart az Ősz – kisfarsangi mulatságok Mihály-naptól Márton-napig elnevezésű kulturális programsorozat Debrecenben.

Az ősz minden, a természettel összhangban élő nép számára fontos időszak. A perzselő nyár kemény munkája után beérnek a leggazdagabb évszak gyümölcsei: megtelnek a kamrák, pincék, jó okot adva a vidámságra, szórakozásra. Nem csoda, hogy az évnek ez a szakasza mindig is a felszabadult mulatságok, lánykérések és esküvők ideje volt.

Ha más okból is, de idén ősszel mi is a szabadba vágyunk; reménykedünk a jó időben, s hagyjuk, hogy a Debreceni Ősz programjait a legszebb sorvezető, a természet szeretete vezesse.

A rendezvény ideje alatt a megújult Dósa nádor téren biztonságos körülmények között, tematikus családi napokon múlathatjuk a szombat délutánokat.

Szombatonként tartják a Debreceni Ősz programsorozatot

Fotó: Visit Debrecen

„Itt van az ősz, itt van újra...” – Október 3-án délután 15.00 órától a Dósa nádor téren vidám térzene mellett kirakodóvásár, mesterség-bemutatók, kézműves foglalkozások várják a látogatókat, továbbá szórakoztató játékokkal emlékezünk meg az állatok világnapjáról.

Szüreti Vigasság – október 10.  Ezen a napon folklórműsorok, régizene, must- és borkóstoló, valamint kézműves élelmiszerek vására várja azokat, akik metszőolló nélkül is kivennék a részüket a belvárosi szüretből.

Palettán az ősz – október 17. A Magyar Festészet Napja alkalmából alkotótérré alakul át a Dósa nádor tér, ahol a kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik tehetségüket az instruktorok segítségével. Őszi kompozíciót festhetnek, nyomdázhatnak, s egyéb technikákkal ismerkedhetnek. Az ihletet adó zenéről a Jazz Friends zenekar és a Debrecen Szaxofonegyüttes gondoskodik.

Táncvigalom, dínom-dánom – október 24. A portékák és bemutatók mellett a zene és a tánc kap főszerepet ezen a napon, hiszen a Tárkány Művek és a Bürkös Zenekar muzsikál a téren, ha pedig van muzsika, akkor lesz tánc is, amiről a Debreceni Népi Együttes gondoskodik.

Kelta Halloween – Samhaintól a töklámpásig – október 31. A Magyarországon is egyre népszerűbb ünnep az eredetével ismerkedhetnek a látogatók a Dósa nádor téren. A múltidézéshez az ősi ír-kelta dallamokat a SoniviusVappae és a Bran szolgáltatja.

A Nagyerdő is őszi pompában

Fotó: Visit Debrecen

Vadűzés és erdőzúgás – egységben a természettel – november 7. Az ezerarcú erdő minden évszakban új izgalmakkal ajándékoz meg bennünket, állandó körforgásában sosem ismétli önmagát. Az ember is része ennek az egységnek, felelősséggel tartozik egyensúlyáért és sokszínűségéért. Ennek jegyében felelősen gazdálkodó termelők, kereskedők, természetvédők, vadászok, természetjárók, művészek várják az érdeklődőket családi és gyermekprogramokkal, koncertekkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és kirakodóvásárral.

Márton-napi bogyólékóstoló – november 14. „A bornak Márton a bírája”, tartja a hiedelem, azaz ezen a napon az újbort mindenképpen meg kell kóstolni, így lesz ez a Dósa nádor téren is, ahol bogyólé-bemutató várja az oda látogatókat. A délután folyamán bemuzsikálja a teret a Kelet Brass Band és a Zűrös Banda, és közben kipróbálható a tollfosztás, a gyertyakészítés vagy akár a libatollal írás művészete is.