Debrecenbe visszatér a fesztiválhangulat

Forrás: turizmus.com

 2020. július 06. 13:08

Nagyerdei Szabadtéri Játékok, virágkarneváli hét, Bor-és Jazznapok, Cseh Sörkert, Debreceni Piknik – visszatér a nyári fesztiválhangulat Debrecenbe. Az elkövetkező napok gazdag programkínálatáról tartottak sajtótájékoztatót a Kölcsey Központban.

Erős produkciókkal nyitott a nyári rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztató: először Nemes József karnagy vezényletével a Lautitia Gyermekkórus 83 tagja adta elő Franz Biebl: Ave Maria énekét, majd Horváth Margit és Kulcsár Viktória színművészek, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház „9-től 5-ig” című musicaljének főszereplői egy-egy betétdallal kápráztatták el a jelenlévőket – olvasható a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. közleményében.

A debreceni nyári rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztató résztvevői

Fotó: Szoták Regina

A siker mindkét esetben garantálható. A Lautitia ugyanis augusztus 21-én Szarka Tamás és zenekarával lép fel közösen az Egyetem téri Zenés Esték alkalmából. A Szente Vajk rendezte „9-től 5-ig” amerikai musical – amelyet Magyarországon először a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mutatott be – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programsorozatának július 19-i nyitó előadásában lesz teljességében élvezhető.

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett július 3-i sajtóeseményen Puskás István, Debrecen alpolgármestere elmondta, a város kulturális újranyitásának szellemében napról-napra, egyre több értékálló élménnyel találkozhat az érdeklődő. Kiemelte, hogy ezekre az eseményekre óriási az igény, amit jól alátámaszt, hogy a város közösségi terei az utóbbi hetekben ismét megteltek élettel. A városvezető rámutatott, hogy a belváros mellett a következő időszakban a Debreceni Nagyerdő is élénk kulturális helyszínné válik majd. Többek között a Nagyerdei Szabadtéri Játékok, illetve az augusztus 15-től induló Virágkarneváli Hét nagyszabású hagyományos és új rendezvényei is ezt az újranyitást szolgálják.

Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója megköszönte, hogy Debrecennel a testvérvárosi együttműködés egy újabb szintre léphet. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a teátrumok között tovább folytatódik majd és hagyományt teremthetnek.

Horváth Margit a „9-től 5-ig” című musical egyik betétdalát adja elő

Fotó: Szoták Regina

Elmondta, hogy egy olyan sikerprodukcióval érkeznek a Nagyerdei Szabadtéri színpadára, amelyet Szente Vajk rendezővel tavaly közösen együtt választottak ki magyarországi bemutatóra. A musical ugyanis könnyed szórakoztató jellege ellenére – a férfi-női esélyegyenlőség témakörében, a #metoo kampány szellemében – komoly mondanivalóval is bír.

Bálint Albin, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok szervezője elmondta, hogy egy rendkívül sikeres 2019-es évadot követően idén márciusban a pandémia miatt – az ország többi színházához hasonlóan – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok egy rendkívüli helyzettel szembesült. Ennek ellenére sikerült a korábban tervezett előadások 85 százalékát újraütemezni. Így július 19-e és szeptember 15-e között húsz olyan produkcióval fognak színre lépni, amely folytatja az idén 70 éves Nagyerdei Szabadtéri Színház ars poeticáját és a hazai előadóművészet legkiemelkedőbb előadásait hozza el a nagyérdeműnek.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy hagyományok és újdonságok egyaránt fellelhetőek az idei virágkarneváli hét programjai között. Elmondta, hogy augusztus 15–22. között több olyan virágkarneváli program is lesz a városban, amelyek eddig is népszerűek voltak. Megrendezik például a „Táncol a város” eseményt, ahol helyi művészeti együttesek közreműködésében igazi karneváli hangulatot nyújtó táncbemutatók lesznek, és akinek kedve támad, akár táncra is kerekedhet. Augusztus 15-én folytatódik a tavalyi karneválon nagy sikert aratott „Klasszikusok Éjszakája” koncert, amikor a Kossuth téren a Kodály Filharmónia előadásában Beethoven IX. szimfóniája csendül fel. A virágkocsik természetesen elmaradhatatlan részei a karneválnak, amelyeket a Nagyerdőben, a Szent II. János Pál pápa téren ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.

A sajtótájékoztató résztvevői a gasztronómiai élményekből is kaptak ízelítőt

Fotó: Szoták Regina

Gasztronómiai élményekből szintén nem lesz hiány, miután augusztus 15. és 22. között a Debreceni Bor- és Jazznapok, a Cseh Sörkert és a Debrecziner Gourmet Fesztivál „kistestvére” a Debreceni Piknik is helyet kap a Nagyerdőn. Ennek kapcsán Tóth Ernő programigazgató elmondta, hogy idén 36 formációban 151 magyar jazzmuzsikus (ebből 27 gitáros) lép színpadra, miközben 15 magyar borvidék 32 borászatának borait lehet majd kóstolni, vagyis több mint 250 bor közül válogathatnak a borbarátok.

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai támogatásával egy új gasztronómiai rendezvény, a Debreceni Piknik is hívogatja augusztus 15-től nyolc napon keresztül az érdeklődőket a Békás-tó partjára. Kerekes Sándor főszervező elmondta, hogy többek között olyan SVÉT-éttermek vesznek részt a rendezvényen, mint például az Anyukám mondta, vagy az IKON Debrecen, de itt lesz Budapestről a Gléda Vendéglő, Miskolcról a Leves és a Végállomás Bistorant, Hajdúszoboszlóról a Nr8. vagy az ország egyik legkedveltebb pékje, Szabadfi Szabolcs. A helyi éttermek közül pedig például a Kis Padlizsán, a Művészbejáró Étterem, a Pálma Étterem, a Reskontó és a Wok to Box fogja finom ételeivel elkápráztatni a közönséget.