Debrecenben is bemutatják a Csíksomlyói passiót

Forrás: turizmus.com

 2020. június 22. 16:29

Csíksomlyó és Esztergom után augusztus 26-án Debrecenben is bemutatják a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatát – jelentették be a szervezők hétfőn a cívisváros Kölcsey központjában.

Papp László polgármester meggyőződésének adott hangot, hogy a három püspökségnek otthont adó Debrecenben a Csíksomlyói passió bemutatása „felejthetetlen lelki, szellemi és a spirituális élményt nyújt, hitünket erősítő ünnepi alkalom a város egész közössége számára”.

Balról jobbra: Vidnyánszky Attila, Papp László és Zsuráfszky Zoltán

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

„A mögöttünk hagyott csonka évad és az egész ország életét meghatározó bezártság után (...) a Csíksomlyói passió felszabadító élmény lesz a nézők és a művészek számára egyaránt” – emelte ki Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti táncegyüttessel közös produkciót 2018-ban Csíksomlyón 25-30 ezer ember előtt mutatták be, majd egy évvel később az Esztergomi Bazilika előtt láthatták több ezren.

Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre és mesékre épül. Nagyszabású produkcióról van szó, amelyben „egyenértékű a gesztus és a tánc, a szó és a mozdulat, együtt zenél a színpad”.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójának szabadtéri változatát korábban Csíksomlyón és Esztergomban is bemutatták

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Zsuráfszky Zoltán társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője jelezte: a karantén után ez lesz az első közös előadásuk, amelybe bevonták a Debreceni Népi Együttes fiatal táncosait is.

Bár eredetileg az ezer fő befogadására alkalmas Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lett volna az előadás, Papp László polgármester a sajtótájékoztató végén bejelentette: az eseményen elhangzottak hatására úgy döntöttek, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren rendezik meg a passiót, amelyet így a cívisvárosban is több ezer ember láthat.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.