December 16-tól ismét látogatható lesz az Eiffel-torony

Forrás: MTI

 2020. december 02. 13:59

A nevezetességet a Franciaországban október 30-án kihirdetett általános karantén feloldásának jegyében nyitják újra.

"Örömmel várom Önöket ismét december 16-tól 10.30 és 18.30 között (belépés 17.15-ig)!” – olvasható a világ egyik leglátogatottabb nevezetességének Twitter-oldalán.

A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza – jelezte még október végén a látványosságot üzemeltető vállalat, a SETE.
A járvány tavaszi hullámakor az Eiffel-torony csaknem három hónapig volt zárva.

Jean-Francois Martins, a SETE vezetője szerint már a lezárás előtt is napi alig 2500 látogatót fogadott a torony. A kötelező távolságtartás miatt a lifteket csak félig lehetett megtölteni emberekkel, és a karantént megelőző éjszakai kijárási korlátozás miatt a nyitvatartási idő is lecsökkent. A forgalomcsökkenést azonban elsősorban a külföldi turisták hiánya okozza, miután az Eiffel-torony látogatóinak 80-85 százaléka külföldi.

Egy ideig még a megszokott tumultus nélkül lehet nézelődni a toronyban

Fotó: 123rf

A forgalom visszaesésének viszont az egyik nagy előnye, hogy megszűnt a várakozás a feljutáshoz, és más múzeumokhoz hasonlóan kellemesebb és nyugodtabb körülmények között lehet élvezni a nézelődést.    
Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak. A következő lazítás december 15-én a színházak, mozik és múzeumok újranyitása lesz, aznaptól már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom.