Decemberre elkészül a dubaji világkiállítás magyar pavilonja

Forrás: turizmus.com

 2020. október 14. 10:48

Jól halad a 2021-re halasztott Dubaji Világkiállítás magyar bemutatóközpontjának építése.

Magyarország makoveczi stílusú pavilonnal mutatkozik be a jövő évi expón, a kivitelező a WHB-Épkar Kft.

A beruházó Expo 2020 Nonprofit Kft. a napokban tartott virtuális sajtótájékoztatón kiemelte: a munka a járványhelyzet ellenére az ütemterv szerint, szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett zajlik, emellett a szervezők azon is dolgoznak, hogyan tudják majd a világkiállítást a legbiztonságosabban lebonyolítani – írja a magyarepitok.hu.

Takács Szabolcs miniszteri biztos hozzátette: előnyben részesítik majd a szabadtéri rendezvényeket, a szükséges távolságtartási szabályok betartása érdekében pedig alternatív sorban állási megoldásokat is alkalmaznak majd.

Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője elmondta: a kiállítás elhalasztása nem jelent többletköltséget Magyarország számára, az eredeti forrásokat átütemezték.

A pavilon az Aquaroots of Hungary nevet kapta, azért, mert szeretnék megmutatni azokat a csodálatos vízi kincseket, amelyeket a magyar föld magában rejt.

A magyar szervezők előnyben részesítik majd a szabadtéri rendezvényeket, és a távolságtartást lehetővé tévő sorban állási megoldásokat is kidolgoznak

Fotó: Expo 2020

A magyar pavilon februárban lett szerkezetkész, és várhatóan decemberben befejeződik az építkezés, ezután indulhat a használatbavételi engedélyeztetés és az átadás-átvétel folyamata.

Az épületben helyet kapó, a legmodernebb digitális eszközök tárházát felvonultató kiállítás bemutatja majd a hazai természetes vízkészlet kialakulásának történetét, kiemelten foglalkozva az ország gyógy- és termálvizeivel, a balneológiával, a gyógy- és termálturizmus lehetőségeivel – mindezt víz használata nélkül, a fenntarthatóság jegyében.

A létesítmény érdekessége, hogy szerkezetén száraz technológiákkal dolgoztak, ennek építéséhez már a tervezéskor vízmentes technológiákkal készültek.

Az épület szerkezeti elemeit részben tengeri úton, részben pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították el a Dubaji Világkiállítás területére három ütemben, 2019 őszén. Már maga a szállítás is különleges eljárásokat igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 ezer kilogramm.

A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt.

A világkiállítás hat hónapja alatt közel kétmillió látogatót vonzanának a pavilonba a szervezők.