Diákszálló és látogatóközpont lett Veszprém történelmi épületéből

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 14:25

Egykor vas- és fűszerkereskedés, mától diákszálló, az év végétől pedig a Várbörtön kiállítás látogatóközpontja is lesz: átadták a felújított, korszerűsített és új funkciókat kapott, országos műemléki védettségű Ruttner-házat Veszprémben.

A Jókai Mór utca 8. szám alatti található, évek óta elhanyagolt és leromlott állapotú Ruttner-ház felújítása több szempontból is előnyére válik a városnak. Szálláshelyeket ad, főként a középiskolás fiatalok, iskolai csoportok számára, ennek köszönhetően Veszprém újra az osztálykirándulások kedvelt célpontjává válhat. Egyúttal új közösségi színtérre is válhat, és kereskedelmi, turisztikai és kulturális szempontból élénkítheti a belvárost, újra életet lehel az egykor forgalmas Jókai utcába.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően megújult Ruttner-házban az év végén megnyíló Várbörtön kiállításhoz kapcsolódó fogadótér és jegypénztár, valamint szállások és kávézó is várja a vendégeket. Az emeleti szinten hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) szállóvendég helyezhető el. A szobák külön bejáratúak, egyenként és csoportosan is kiadhatóak, a hostel jelleg miatt a franciaágy mellett az emeletes ágyas megoldás is helyet kapott. A kávézó mellett reggeliztetőtermet és belső teraszt is kialakítottak, ahol esetleges kisebb szabadtéri rendezvények is tarthatók.

A felújítás alapvető szempontja volt, hogy maradéktalanul megőrizze a külső homlokzat romantikus megformálását

Fotó: VEB2023 EKF

 

 

 

Az épület Ruttner János vaskereskedőhöz köthető, ő építtette át a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá az 1850-es években. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig a kereskedésének rendezte be. Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett. Oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei a 2001-es értékesítés után évről évre rosszabb állapotba kerültek.  A ház az elmúlt időszak elhanyagoltsága után – belső ajtók nagy része tokostól, tokborítással együtt eltűnt; a várfalból fák nőttek ki, az udvar megközelíthetetlen volt az elburjánzott növényzettől – is megtartotta építészeti értékeit. A felújítás alapvető szempontja volt, hogy maradéktalanul megőrizze a külső homlokzat romantikus megformálását, megtartva a hangulatos udvar klasszicista jellegét.

A szállások mellett kávézó és fogadótér is van a műemlék Ruttner-házban

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A május 10-én tartott ünnepélyes megnyitón Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója felelevenítette, hogy korában a város a kiránduló diákok egyik kedvenc célpontja volt. Ma sajnos nem szerepel a tíz legnépszerűbb város között, de az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényei, és a Ruttner-házhoz hasonló beruházások segítségével ez biztosan megváltozik, Veszprém újra "felkerül a térképre".