Diana hercegnő régi lakhelye angol kulturális örökséggé vált

Forrás: turizmus.com

 2021. április 06. 16:18

Április elején az English Heritage nevű jótékonysági szervezet, amely több mint 400 történelmi épületet, műemléket és helyszínt gondoz, bejelentette, hogy híres kék tábláinak egyike Diana hercegné egykori otthonát díszíti majd.

A brit királyi család és a róluk szóló The Crown című sorozat rajongói tudhatják, hogy mielőtt Diana Spencer hozzáment volna Károly walesi herceghez, a brit trónörököshöz, a Coleherne Court-ban bérelt lakást több barátnőjével. Ez volt az utolsó hely, ahol Diana az esküvője előtt élt és sokak szerint itt volt igazán boldog – írja a Travel+Leisure.

Az English Heritage arra számít, hogy a Diana walesi hercegnének szóló plakett nagyon népszerű lesz. "Sokak számára inspiráló, kulturális ikon volt, aki felhívta a figyelmet a hajléktalanságra, és elősegítette olyan betegségek destigmatizációját, mint a HIV, a lepra vagy a mentális betegségek" – írták sajtóközleményükben.

Anna Eavis, az English Heritage kurátora szerint ezért "helyénvalónak tűnik, hogy abban az évben, amikor betöltötte volna 60. életévét, emléktáblát állítunk munkájának és befolyásának emlékére."

 

A kék emléktáblát olyan elhunyt, híres emberek hajdani lakhelyére vagy munkahelyére teszik ki, akik valamilyen téren kiemelkedőt alkottak. A világ első kék emléktábláit Londonban függesztették ki a 19. században, mint az angol kulturális örökség jelölőit, de megtalálhatók Párizsban, Rómában és Dublinban is.

english_heritage_diana

Diana elismerése az English Heritage női ikonok tiszteletére állított emléktábla-kampányának is része

Fotó: English Heritage

A Diana lakhelyére kerülő jelzés, azon túl, hogy különösen értékes lehet a hercegné rajongói számára, az English Heritage női ikonok tiszteletére állított emléktábla-kampányának is része. Az Egyesült Királyságban eddig elhelyezett, több mint 900 táblának ugyanis mindössze 14 százalékát állították női példaképek emlékére.


A kampány által elismert nők közé tartozik a kristálytan-kutató és békeaktivista Kathleen Lonsdale, a rabszolgaságból megmenekülő Ellen Craft, a társadalmi reformátor Caroline Norton, Jean Muir divattervező és Helena Normanton ügyvéd.

Kapcsolódó cikkek