Diétás torták, rózsás bonbonok – sikeres volt az Édes Napok

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 24. 14:48

A negyedik alkalommal megrendezett édességfesztiválnak szerencséje volt az idővel: sokan látogattak fel a Várba és vettek részt a sokféle, szakmai és nagyközönségnek szóló bemutatón.

A csokoládémesterek mellett népszerű hazai cukrászdák és kávés cégek is szinte minden nap tartottak a nagyközönséget is megmozgató prezentációkat.

A szeptember 19-21. között megrendezett, csokoládéimádók által oly kedvelt rendezvényen ugyanúgy szerepet kapott a flódni, mint a rétes, valamint glutén- és cukormentes torták közül lehetett választani, de a főszereplő a csokoládé volt, amely ma reneszánszát éli. Amint a nyitó sajtótájékoztatón elhangzott, az utóbbi tíz évben tízszeresére nőtt a csokoládéfogyasztáson belül a keserű, fekete táblák népszerűsége.

Többen keresik a minőségi, manufakturális módszerekkel készített, olykor alkoholos, rózsás vagy mentás bonbonokat, mint régen. Igaz, maga a műfaj is szinte új itthon, bár a Bonbonier egyik alapítója, Erdélyi Nóra szerint két-három éve volt a csúcson a kézműves csokoládéláz. Mára kialakult egy réteg, amely ünnepi alkalmakra egyedi íz- és formakreációkat rendel – a keserű csokoládéból készült minizongorájukat sokan fényképezték. A webshopok forgalma ugyanúgy nő, mint a kis csokiműhelyeké.

A kávés, fagylaltos cégek mellett az édesipari vállalkozások is jókora standdal jöttek fel a Várba, a nosztalgikus Duna-kavics és francia drazsé mellett az amerikai pillecukrok (marshmellow) és az újra népszerű nyalókák is bemutatkoztak.