Digitális élményközpont és új közösségi tér létesül Veszprémben

Forrás: MTI

 2021. január 14. 12:06

Úgy tervezik, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program összes beruházása elkészül a jövő év végéig.

Digitális élményközpont kialakítása is szerepel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program tervei között, a létesítményben a magyar és a nemzetközi képzőművészet klasszikusait mutatják majd be a modern technika segítségével – jelentette be csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján a program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

Navracsics Tibor közölte: a megvalósítandó központban lehetőség lesz workshopok és konferenciák, valamint gyermekeknek szóló szórakoztató, ismeretterjesztő foglalkozások szervezésére is, tartalmainak kialakításában nagy szerepet szánnak a Pannon Egyetemnek.

A digitális élményközpont az EKF zászlóshajója lesz, neve (CODE) a Center of Digital Experiences rövidítése

Látványterv: VEB 2023 Zrt.

A másik fontos beruházás az üresen álló, egykori gyermekkórház épületének közösségi térré történő alakítása lesz – fűzte hozzá. Mint mondta, "óvatosan bánnak az infrastrukturális fejlesztésekkel", hiszen számos példa van rá, hogy a későbbi üzemeltetés aránytalanul nagy terhet ró a településekre, valamint a munkálatok esetleges elhúzódása kedvezőtlenül befolyásolhatja a rendezvénysorozatot.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat 24 hónap múlva kezdődik

Fotó: Visit Veszprém

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy 24 hónap múlva a tervek szerint már a programsorozat nyitórendezvényének örülhetünk. 2022. december 31-éig minden beruházásnak el kell készülnie, amely az EKF Program elemét képezi.
A volt Balaton Bútorgyár területe az önkormányzat tulajdonába kerül, itt fogadóközpontot, parkolót, ideiglenes rendezvényközpontot hoznak létre. A digitális élményközpontot a veszprémiek által szikvíz parkolónak nevezett területen alakítják ki. Az egykori piarista gimnázium pedig visszakerül a katolikus egyház tulajdonába.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a térség tavaly a Modern Városok Programja keretében 24 milliárd forintot, a Magyar Falu Program keretében 1,5 milliárd forintot, az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében pedig 90 milliárd forintot kapott.