Digitális street arttal indul az Észt hét

Forrás: turizmus.com

 2018. március 19. 15:47

Március 19–27. között rendezik meg az Észt hetet, ami a Észtország függetlenségének 100. évfordulója apropóján megvalósuló rendhagyó utcaművészeti projekttel veszi kezdetét Budapesten.

Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata tizenegyedik alkalommal hozza el az észt kultúra legjavát a hazai közönségnek.

A filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és koncerttel fűszerezett kulturális hetet egy különleges esemény nyitják: Edward von Lõngus, az észt street art fenegyereke mozgóképes formában a budapesti házfalakon kelti életre a 20. század elején élt észt emberek archív fotóit. A virtuális vándorok számos európai nagyváros után teszik tiszteletüket a magyar fővárosban.

Ezen a napon az Élesztőházban nemcsak a programot és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazást mutatják be a szervezők, de azt is elárulják, merre induljon el a városban az, aki ezeket a különleges észt képeket szeretné felkutatni, és részt venne a nyomkereső játékban.

Digitális street arttal indul Budapesten az Észt hét

 

Március 20-án a Soviet hippies című filmet láthatja a közönség a CEU-n a Visual Studies Platform programmal közös rendezvényen. A dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor a ’70-es évek észt-orosz pszichedelikus undergroundjában a kelet-európai hippimozgalmak létrehozták saját rendszerüket a Szovjetunió szigorú rezsimje ellenében. A vetítést követően vendégül látják a film rendezőjét, Terje Toomistut és producerét, Juliane Fürstöt.

Ezen a napon a Kadri Voorand & Mihkel Mälgand duó elektronikus effektekben gazdag saját kompozíciókkal várja a közönséget az Opus Jazz Clubban.

Március 22-én egy férfi és nő találkozási kísérletét láthatják az érdeklődők. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol. A Trafóban látható Just filming című előadást két színész, Láng Annamária és az észt Juhan Ulfsak közösen hozta létre a legendás finn rendezővel, Kristian Smedsszel. Az előadás után Jászay Tamás kritikus beszélget a rendezővel, március 23-án pedig közönségtalálkozót tartanak a Trafó klubban.

Március 23 és 25. között újra az észt filmeké a főszerep a Művész moziban. Március 27-én két különböző szeletét mutatják be az észt irodalomnak. A költészetben, prózában egyaránt kimagasló, Viivi Luikot elsősorban esszéiről ismerheti a magyar olvasóközönség. Paavo Matsin Gogoldiszkó című regénye egy alternatív valóságban játszódik, ahol a cári Oroszország nemrég győzelmet aratott a NATO fölött, visszafoglalta a balti államokat, az észtek legtöbbjét pedig deportálta, ráadásul Viljandiban váratlanul fölbukkan az orosz irodalom klasszikusa, Gogol. És a kisváros megszokott világa felbolydul.

Az Észt hét ideje alatt megtekinthető Marge Monko egyéni tárlata a Molnár Ani Galériában, illetve A fa az észt építészetben című tárlat március 25-ig a FUGÁ-ban.

Az Észt hét Szegeden április 4-től, Debrecenben április 5-től észt filmekkel és kiállításokkal várja a közönséget.

Az Észt Hét programja a www.esztorszag.hu  honlapon is elérhető.