Díjaznák a strandolók a környezetbarát eszközöket

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 05. 14:30

Tízből kilenc magyar internetező szívesen venné, ha a strandokon elérhetőek lennének környezetbarát eszközök, például kulacsok, poharak, táskák, 45%-uk pedig akár fizetne is ezekért – derül ki egy friss online felmérésből.

A Jófogás környezettudatos strandolási szokásokat vizsgáló online felmérésének eredménye szerint a megkérdezett strandolók 96%-a fontosnak tartja a környezetvédelmet. Ez többnyire (67%) a szelektív hulladékgyűjtők tudatos használatában nyilvánul meg, de vannak, akik már újratölthető kulacsokkal helyettesítik a PET palackokat (18%), illetve 13-13%-os arányban olyanok is, akik egyáltalán nem szemetelnek strandokon vagy inkább nem étkeznek olyan helyen, ahol csak műanyag tányér, evőeszköz vagy szívószál kapható.

Sokan örülnének környezetbarát kulacsoknak, poharaknak, táskáknak

Fotó: Lounge

Bár a legtöbben azt vallják, törődnek a természetvédelemmel, a válaszadók 16%-a a környezetkímélő megoldások és eszközök magasabb árát tartja gátló tényezőnek, míg a megkérdezettek csaknem egynegyede úgy gondolja, hogy egyedül nem tud eleget tenni a természet megóvásáért.

Az apróhirdetési oldal már második éve végzi a Túlfogyasztás Világnapján, idén július 29-én publikált „Secondhand hatás" kutatását a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. A kutatással és ezzel a felméréssel is – amelyre az oldal több mint 14,4 ezer felhasználója adott választ –arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nemcsak anyagi megfontolásból érdemes használt holmit adni és venni, hanem környezettudatos szempontból is. Ezeket a termékeket ugyanis nem kell újra legyártani, nem kell leselejtezni, így az ezekből az eljárásokból adódó szén-dioxid kibocsátástól megóvhatjuk a Földet.

Az utóbbi két évben a Jófogás felhasználói évente 200 000 tonna szén-dioxidtól óvták meg a Földet csak azzal, hogy használt termékeket adtak és vettek az oldalon. Kiszámították, ez olyan pozitív hatással van a környezetünkre, mintha Budapest teljes közlekedése évente 45 napra leállna.