Díjazták Tihany közösségi összefogását

Forrás: turizmus.com

 2018. október 08. 16:03

Rangos különdíjat nyert Tihany a Communities in Bloom (CIB) világversenyen, az egyik legnagyobb nemzetközi megmérettetésen, melyen szigorú és nagyon összetett szempontrendszer alapján értékelik a településeket.

A mozgalmat, melynek legfontosabb célja az, hogy a jövőnk tiszta, virágos, fenntartható, energiatakarékos és környezettudatos legyen a Communities in Bloom – Virágzó Közösségek elnevezésű szervezet indította, melynek eredményeként világszerte több ezer ember mozdul meg, és indul el egy „zöld” úton.

Amikor Tihany Község Önkormányzata ez év tavaszán úgy döntött, hogy elindul ezen a versenyen, a legfontosabb cél az volt, hogy Európán kívül is megmérettessenek. Fontos volt tudniuk, hogy hol tart a település, melyek a legnagyobb erősségeik és mik a hiányosságok. Tihany az írországi Birdhill, a kanadai Fogo, az olaszországi Pomaretto és a walesi Usk településekkel mérettetett meg azonos kategóriában.

A több hónapig tartó közös munka eredménye nem maradt el. Tihany a legmagasabb minősítésen belül – mely az úgynevezett „ 5 virág” – bronz fokozatot ért el, és külön méltatták az elért eredményeket a Megújulás Programban. De a legnagyobb elismerést az összefogás kapta: Tihany lett a nyertese a Közösségi Összefogás kategóriának és kiemelt különdíjat nyert a falu érdekében végzett közösségi munka elismeréseként.

Tihany a legmagasabb minősítésen belül bronz fokozatot ért el, de a legnagyobb elismerést az összefogás kapta

 

A szakértő zsűri két tagja – Berta Briggs és Karin Rindal – így értékelte a tihanyi tapasztalatokat: „Tihanyban néhány évvel ezelőtt a polgármester és a képviselőtestület rájött, hogy radikális változásokat kell tenniük annak érdekében, hogy a település új lendületet kapjon, és a közösségük újjászülessen. A tihanyi lakosok számára közösségi fórumokat szerveztek, ahol szakemberek segítségével stratégiai tervek dolgoztak ki, részletes cselekvési terveket és ütemterveket készítettek. Ahogy a terv kibontakozott és megvalósultak a célkitűzések, a település kiemelkedő turisztikai célpontja lett szépségének, történelmének, fesztiváljainak és varázsának köszönhetően. Azáltal, hogy konszenzust teremtettek és a közösséget aktívan bevonták a döntési folyamatba, Tihany más magyarországi városok modelljévé vált, és számos elismerést kapott, köztük a tekintélyes európai falumegújítási díjat is.”

A díjat Varró János alpolgármester vette át a Communities in Bloom 2018-as Nemzetközi Szimpózium és Díjátadó ünnepségsorozatán a kanadai Strathcona Countyban, Albertában. Mint köszönőbeszédében elmondta, Tihany rengeteg tapasztalatot szerzett az itt töltött idő alatt, ezeket a tapasztalatokat kell majd a gyakorlatba is átültetni, annak érdekében, hogy még sikeresebb legyen a település.

Tihany ír, kanadai, olasz és a walesi településekkel mérettetett meg azonos kategóriában

Fotó: TDM Tihany

A négynapos szimpózium során a résztvevők nem csak a helyi jó példákat tekinthették meg, hanem tapasztalatokat cserélhettek, megismerkedhettek egymás eredményeivel, de szó esett nagyon sok gyakorlati kérdésről is. Nagy sikert aratott a résztvevők körében a Tihanyról vetített imázsfilm, mint ahogy magas áron keltek el a település által felajánlott ajándéktárgyak is a Communities in Bloom hagyományos aukcióján, melynek bevételét minden évben jótékonysági célokra ajánlják fel.

Raymond Carrière, a CIB létrehozója és vezetője a tihanyi delegáció tagjaival beszélgetve elmondta: úgy tekint a településre, mint egyfajta nagykövetre. A Tihany által elért kimagasló eredmény, a jó tapasztalatok segítségével településünk ösztönző erő lehet a többi magyarországi város, falu számára, egyrészt, hogy tegyenek meg mindent a környezet megóvása, szépítése érdekében, másrészt, hogy más települések is részt vegyenek ebben a rangos megmérettetésben.