Dinoszaurusz és világháború 3D-ben Friuli tartományban

Forrás: turizmus.com

 2018. december 11. 11:18

2019-ben rengeteg izgalmas kiállítással várja a turistákat a közeli itáliai tartomány. Triesztben dinoszaurusz-csontvázat, Goriziában első világháborús fotókat mutatnak be.

Friuli Venezia Giulia tartományban jövőre is egymást érik a kiemelkedő kulturális események, tájékoztatott a térség turisztikai hivatala.

Megnyitása után 136 évvel a nemzeti régészeti múzeumot (MAN) Aquileiában teljesen felújították, tematikus szobákat rendeztek be, korszerű installációkkal, és a mai sztenderdnek megfelelően látogatóközpontot, valamint oktatási, múzeumpedagógiai termeket létesítettek. A régészeti múzeum friss leletei új megvilágításba helyezik az itt feltárt több ezer éves emlékeket, amelyeket 1998-ban az UNESCO világörökségének részévé nyilvánítottak.

Bár az olasz csizma egésze kivételesen gazdag régészeti emlékekben, a turisták mindig rácsodálkoznak az itteni, csodálatos, épségben megmaradt mozaikokra, a gazdag római polgárok házaira és síremlékeire. A jövő év egyik kulturális szenzációja lesz a tartománys legjelentősebb reneszánsz festőjére, Giovanni Antonio de Sacchira, más néven Il Pordenone-ra emlékező kiállítás.

A mai korra jellemző műfajok sem hiányoznak, ilyen a Palazzo delle Arti e del Fumetto Friuli, röviden PAFF! nevet viselő, a képregények világába kalauzoló tárlat.

Miután ebben a tartományban zajlottak annak idején az I. világháború legvéresebb csatái, amelyek oly sok magyar áldozatot is követeltek, a Gorizia régióban található Museo Storico of Monte San Michele 3D-s installációi és multimédiás kiállításai a magyar turistákat is érdekelhetik. Az érdeklődők talán megpillanthatják több generációval ezelőtt élt rokonukat valamelyik, mára elmosódott fotón, amely annak idején a Monte San Michelle völgyének földbe vésett árkában készülhetett.

A virtuális valóságban elevenedik meg az első világháborús frontvonal

Fotó: Promo Turismo FVG

Most pedig ugrás egy 65 millió évvel ezelőtti másik világba. A Trieszttől nem messze, 20 évvel ezelőtt felfedezett dinoszaurusz leletek miatt nevezik Friuli ezen részét az olasz Jurassic Parknak. Csak ezek nem robotok vagy számítógép által tervezett animációk, hanem valaha élt őslények - köztük a Brúnónak nevezett legnagyobb olasz dínó – amelyek annak idején csapatostul sétálgattak erre. Brunót már megtekinthetik az érdeklődők a trieszti Természettudományi Múzeumban.

A tartomány fő látnivalóinak többségét garantált, több nyelven vezetett túrák keretében ismertetik meg a látogatókkal.