Csőrike II és Szarvastehén a RepTár gyűjteményében

Forrás: turizmus.com

 2019. november 18. 11:33

Különleges festésű repülőgépekkel bővült a szolnoki Rep-Tár gyűjteménye.

A látogatók november 19-től tekinthetik meg a forgószárnyas szekcióban Csőrike II-t és Szarvastehenet – egyelőre a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül - közölte lapunkkal a Rep-Tár.

A 1904-es oldalszámú, legendás MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es Csőrike a millennium évében kapta meg „sastollait”, ami kamuflázsnak is tökéletes volt. Alkotója, Simkó Zsolt munkája során airbrush technikát alkalmazott.

A végeredmény mindenkit lenyűgözött, ezért a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták. A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve Hind, azaz Szarvastehén szolgált. A magyar nemzeti színek is hangsúlyosan megjelentek a gépen, leglátványosabban repülés közben voltak láthatóak: piros-fehér-zöld kokárdát formáztak a forgószárnylapátokon.

A két díszfestésű harci helikopter: Csőrike II és Szarvastehén

Fotó: RepTár

2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon. Simkó Zsolt 10 éves retuspisztolyos gyakorlattal a háta mögött, jobb minőségű festékek és modernebb technikai eszközök birtokában újra alkotta a „ragadozó madarat” és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett Csőrike II.

2019. november 19-étől mindhárom díszfestésű harcihelikopter feltűnik a RepTár udvarán. Az újonnan érkező gépek – egyelőre a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül érkeznek, melyek később természetesen kiszállításra és felszerelésre kerülnek és végleges helyüket, előreláthatólag jövő év tavaszán foglalják el Cápetiék mellett.