Külföldi sztárok és magyar dívák életét ismerhetjük meg a Magyar Zene Háza új kiállításán

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 14:12

Rihanna, Cher, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe és Maria Callas mellett, Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza új kiállítása.

Világsztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Magyarországra érkező nemzetközi utazókiállítás egy-egy tematikus részébe, melynek építése már megkezdődött a Zene Háza időszaki kiállítóterében. A világ legnagyobb iparművészet- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) nagysikerű, közel 300 ezer embert vonzó Dívák & Ikonok kiállítása ugyanis a magyar zenetörténet nagyjainak élettörténetével is kiegészül.

A Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár mellett – többek között – Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és Takács Dorina Ꙣeva történeteivel is kiegészítette a kiállítást. A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi utazótárlat az eredeti, londoni helyszínen 2024 áprilisában zár, így utazókiállításként először Magyarországon lesz látható 2024 májusától.

Marton Éva, Kossuth-díjas opera-énekesnő és Zsédenyi Adrienn, Zséda popénekesnő

Fotó: Magyar Zene Háza / Hajdu János

 

A nyitás óta teltházzal működő londoni tárlatra nem csak a Zene Háza munkatársai, hanem már a hazai hírességek is készülnek: Marton Éva világhírű operaénekesnő és Zsédenyi Adrienn Zséda énekesnő személyesen hozta el karrierje ikonikus jelmezét és fellépőruháját, melyet májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & Ikonok kiállításban. A

„A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség, ahogy a Ház minden szegletében, az új,  Dívák & Ikonok című kiállításban is megjelenik" – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a magyar dívatörténelem olyan hatalmas sztárok személyes történetén keresztül elevenedik meg, mint a nemzet csalogánya, Blaha Lujza, a nemzetközi operaélet legmagasabb csúcsait meghódító Marton Éva, az egyik legnagyobb hatású pop-díva, Rúzsa Magdi vagy társadalmi szerepvállalásaival is példát mutató Zsédenyi Adrienn Zséda. A teljes névsort azonban a kiállítás megnyitásáig titokban tartják a szervezők.

A kiállításon többek között Cher, Rihanna és Tina Turner történetét is megismerhetjük

Fotó: V&A

 

„A Zene Háza időszaki terét úgy álmodtuk meg, hogy lehetőséget adjon az állandó kiállításunk kiegészítéseként egy-egy témakör részletesebb bemutatására. Első időszaki tárlatunk, a Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene történetével foglalkozott, míg új időszaki kiállításunk arra mutat rá, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és hogyan használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében" – mondta Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója.

A Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítást a magyar közönség májustól tekintheti meg. A jegyek már elővételben, időpontokra foglalhatóan is kaphatók.