Tunézia „feledés szigete" felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Forrás: turizmus.com

 2023. október 02. 18:31

Egy napsütötte tetőteraszon, könnyed élményfestéssel ünnepelte meg a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, hogy szeptemberben Dzserba, az észak-afrikai ország legnagyobb szigete felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A kreatív eseményt a hivatal vezetője, Raja Ammar nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy nagyon büszke erre a pillanatra és szeretné, ha minél többen megismernék ezt a nagyszerű szigetet. Neki személyes kedvence Dzserba, mivel ez Tunézia és a térség legnagyobb szigete, ráadásul egy sivatagi régióval határos, így a tengerpartról könnyedén eljuthatunk a homokdűnékhez is.

Dzserba is felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal

 

A hivatalvezető kiemelte, hogy Dzserba immár a kilencedik világörökségi helyszín Tunéziában, ami szintén nagy büszkeség az ország számára. Szerinte mindenképpen érdemes a tunéziai nyaralásunkat úgy tervezni, hogy a világörökségek közül néhányat meglátogatunk.

Itt van például Dougga ókori romvárosa, amely 1997-ben nyerte el a megtiszteltetést. A monumentális épületek falai között sétálva jobban el tudjuk képzelni a korabeli városok felépítését és mindennapjait. Számtalan, jó állapotban fennmaradt római kori műemlék mellett Tunisz és Sousse óvárosa, egy édes-sós taváról ismert nemzeti park és egy zarándokhely is szerepel még az UNESCO-listán.

Modern graffiti Erriadh faluban

Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal

 

 

Dzserbát már a görög mitológia is „a feledés szigeteként" emlegeti. A legenda szerint Odüsszeuszt az egyik hajóútján annyira elbűvölte ez az akkor még ismeretlen sziget, hogy nem is akart innen hazatérni. A mai napig sokan vannak ezzel így, hiszen aki egyszer elutazik erre a vendégszerető szigetre, garantáltan elfelejti minden gondját, és átéli a Kelet csábító varázsát.

Dzserba ideális választás pároknak és családoknak is, hiszen mindenki talál itt magának szórakozást. A budapesti, közvetlen járatokkal júniustól októberig nagyjából két óra alatt repülhetünk el ide. Az óvárosi bazározást összeköthetjük egy sivatagi quadozással vagy egy hajókirándulással a Flamingó-szigetre. És ne hagyjuk ki Erriadh falut sem, amelynek házfalait egy csapat nemzetközi graffitiművész vibráló képekkel festette tele néhány éve.

A budapesti élményfestés témája természetesen Dzserba volt

Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal