Documenta 14 Kasselben

Forrás: turizmus.com

 2017. június 28. 10:56

A 14. documenta idén június 10-től várja látogatóit kiállításokkal hagyományos helyszínén Kasselben.

Az állami kulturális miniszter Monika Grütters így nyilatkozott: „A nemzetközi művészek öt évente mutatják meg nekünk a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállításán aktuális alkotásaiknak  hihetetlen sokszínűségét és konfrontálnak minket korunk sürgető kérdéseivel. Inspirál, összezavar és felráz – a documenta számos benyomással gazdagítja látogatóit – a kiállítás tükröt állít a jelen társadalmi és politikai kihívásainak.

Fotó: Angelos Giotopoulos

A 14. documenta ezen a téren még egy lépéssel tovább megy és második helyszínén, Athénban szeizmografikusan vezet be minket a társadalompolitikai, szociális és gazdasági szakadékba, amelyet mindannyiunknak át kell hidalnunk Európában és a világban. És mivel a kreatív emberek mindig sót szórnak a sebbe, felfednek és dorgálnak, ezért nagyon fontos, hogy teret adjunk számukra, hogy bemutathassák pontosan ezen művészi álláspontjukat."

A világ minden tájáról kereken 200 művész és művésznő munkáit csodálhatjuk meg Kasselben 35 kiállítási helyszínen. Az állami kulturális miniszter a szövetségi elnökkel Frank-Walter Steinmeierrel és görög kollégájával, Prokopis Pavlopulossal, a hesseni miniszterelnökkel, Volker Bouffier-vel és a görög kulturális miniszterrel Lydia Kornioudou-val egy közös sétán méri fel a száz napos kiállítási területet.

A documenta a kortárs művészet egyik legjelentősebb kiállítása a világban. Első, 1955-ös kiadása óta öt éves turnusokban rendezik meg. A jelen kiadás művészeti vezetője Adam Szymczyk, mottója „Tanuljunk Athéntól". A kiállítás Athénban július 16-ig, Kasselben szeptember 17-ig látható. Az állami kulturális miniszter által finanszírozott szövetségi kulturális alapítvány 4,5 millió euróval támogatja a documenta 14-et.

További információk: www.documenta14.de

Kapcsolódó cikkek